Narodna Banka Srbije (NBS) a informat că a coborât dobânda cheie cu o jumătate de punct, până la 4,5%, continuând tendinţa înregistrată în precedentele trei luni. Analiştii se aşteptau la menţinerea dobânzii. 

Inflaţia a scăzut în septembrie la 1,4%, de la 2,1% în august, chiar dacă NBS a început reducerea ratei dobânzii, de la 8% în martie, la 5% în septembrie. Ţinta de inflaţie a Băncii Serbiei este de la 2,5% la 5,5%. 

"Continuarea politicii de relaxare fiscală şi reducerea graduală a rezervelor obligatorii ale băncilor vor contribui la scăderea dobânzilor la împrumuturile bancare şi la redresarea creditării', se arată în comunicatul NBS. 

Serbia încearcă să obţină sprijinul Fondului Monetar Internaţional pentru a putea majora pensiile şi salariile din sectorul public. La finele anului trecut, guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a tăiat pensiile şi salariile pentru a putea obţine un împrumut stand-by în valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI. 
În prezent, Vucic vrea să revină asupra tăierilor de pensii şi salarii, chiar dacă nu în întregime, având în vedere rezultatele peste aşteptări ale procesului de consolidare fiscală. Conform datelor oficiale, deficitul guvernamental general este de 2,75% din PIB, mult sub ţinta de 4,75%. 

Potrivit premierului Vucic, FMI este în favoarea restabilirii pensiilor şi salariilor, însă, oficial, Fondul a anunţat că 'orice supra-performanţă fiscală ar trebui utilizată pentru reducerea nivelului ridicat al datoriei publice'.

În luna iulie, datoria publică a Serbiei se situa la 72,3% din PIB, peste nivelul recomandat de FMI pentru economiile emergente similare.\

AGERPRES