International Leasing si-a luat angajamentul, prin prospectul de oferta publica, sa listeze cele 88.000 de obligatiuni emise in luna mai la Bursa de Valori Bucuresti, la scurt timp dupa incheierea subscrierii. Razvan Pasol, presedintele SVM Intercapital, conducatorul sindicatului de intermediere a plasamentului, spune ca s-a bazat pe contactele premergatoare ofertei cu oficialii Bursei, care si-au aratat interesul de a oferi suportul tehnic pentru listare. Acestia par sa se fi razgandit intre timp. Comisia de Admitere la Cota Bursei a respins in doua randuri dosarul International Leasing. Motivul comunicat oficial emitentului a fost acela ca piata financiara s-ar afla intr-o conjunctura nefavorabila si ca obligatiunile ar fi concentrate in mainile a prea putini investitori, ceea ce le-ar conferi o lichiditate redusa pe piata, a informat Intercapital. In orice caz, Comisia a trecut in acest caz peste acordul favorabil dat de executivii Bursei, si acest lucru este, probabil, o premiera. Stere Farmache, directorul executiv al BVB, a declarat pentru Capital ca, din punctul sau de vedere si al celorlalti directori executivi, obligatiunile International Leasing indeplineau toate normele cerute de Bursa pentru admiterea la cota, dar, a explicat Farmache, „Comisia de Admitere la Cota, organismul ce are ultimul cuvant in listarea oricarui emitent, poate analiza si lua in considerare si alte aspecte decat stricta aplicare a normelor Bursei”. Presedintele Comisiei, Simiel Andrei, n-a putut fi contactat pentru a da lamuriri suplimentare.
Dupa cele doua incercari nereusite de a convinge Comisia de Admitere la Cota Bursei, International Leasing n-are alta cale decat sa apeleze la piata RASDAQ. Septimiu Stoica, presedintele RASDAQ, vede in decizia Bursei o buna oportunitate pentru piata extrabursiera de a fi prima institutie care tranzactioneaza obligatiuni. „Din semnalele pe care le-am primit eu, se pare ca vor exista si alte companii care vor apela la finantare prin emiterea de actiuni si dorim sa sustinem asemenea planuri”. Totusi, listarea pe RASDAQ a obligatiunilor International Lesing nu este, inca, o certitudine. La fel ca si in cazul Bursei, emitentul va trebui sa primeasca aprobarea de la o comisie, in cazul de fata de la ANSVM. Inca nu au fost adoptate normele pentru tranzactionarea obligatiunilor pe RASDAQ, dar Septimiu Stoica spune ca ele sunt deja elaborate si gata de semnat, iar in aproximativ o luna vor putea fi tranzactionate si obligatiunile International Leasing.
RASDAQ s-a aratat, in ultima perioada, mult mai plina de initiativa decat BVB in introducerea la tranzactionare a unor noi instrumente financiare in afara actiunilor. RASDAQ a oferit deja, de cateva luni, posibilitatea tranzactionarii unor certificate bancare cu venit fix, dar aceasta oferta nu s-a bucurat pana in prezent de prea mare atentie din partea bancilor.
Acum, Septimiu Stoica spera sa dea un nou avant pietei, prin listarea obligatiunilor. „Asemenea instrumente financiare pot sa constituie o mare oportunitate pentru firme, dar totul depinde de o evolutie descrescatoare a ratei dobanzilor pe piata bancara”, spune Stoica. „In cazul in care dobanzile vor scadea in continuare, am putea vedea un numar din ce in ce mai mare de emisiuni de obligatiuni”.