Este un verdict mai bând, dar care reprezintă totuşi o victorie pentru mişcarea #MeToo, potrivit AFP.

Harvey Weinstein, în vârstă de 67 de ani, acuzat de agresiune sexuală şi de viol este pasibil de maximum 25 de ani de închisoare, însă nu riscă condamnarea pe viaţă, având în vedere că membrii completului de judecată nu au reţinut circumstanţa agravantă privind comportamentul său de “prădător” sexual.

Pedeapsa lui Weinstein va fi hotărâtă ulterior de judecătorul James Burke, care prezidează dezbaterile.

A fost nevoie de cinci zile pentru ca respectivul complet de judecată să ia o decizie în unanimitate asupra unor capete de acuzare, o condiţie necesară pentru pronunţarea verdictului. Completul a trebuit să decidă pe baza mărturiilor a trei femei, dintre cele 80 care l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sau agresiune sexuală.

Vinovat doar pentru acuzații mai puțin grave

În final, completul l-a găsit vinovat doar pentru două acuzaţii mai puţin grave, agresiune sexuală asupra unei foste asistente de producţie Mimi Haleyi, în 2006, şi viol asupra actriţei aspirante Jessica Mann, în 2013.

Agresiunea asupra lui Mimi Haleyi şi violul prezumptiv asupra lui Jessica Mann au fost judecate ca atare, în timp ce violul asupra unei a treia femei, actriţa Annabella Sciorra, a fost deja prescris.

O recunoaştere a vinovăţiei sale la această infracţiune ar fi putut declanşa circumstanţă agravantă care l-ar fi putut încadra pe Weinstein la comportament de “prădător” sexual şi i-ar fi putut aduce o condamnare la închisoare pe viaţă.

Însă completul l-a declarat pe producător nevinovat de acest viol datând din iarna anului 1993, după ce a cerut reaudierea mărturiei actriţei.

De-a lungul procesului, avocaţii lui Harvey Weinstein au încercat să discrediteze relatările celor trei femei, chemate să depună mărturie în calitate de victime.