Actriţa italiană Daria Nicolodi, mama actriţei şi activistei Asia Argento, una dintre iniţiatoarele mişcării #MeToo, a murit la vârsta de 70 de ani, a anunţat joi familia artistei.

„Odihneşte-te în pace, iubită mamă”, a scris Asia Argento într-un mesaj publicat pe Instagram, fără să dezvăluie cauza decesului mamei sale.

Tatăl Asiei Argento a confirmat trista veste

Dario Argento, un renumit regizor de filme cu accente horror, tatăl Asiei Argento, a anunţat decesul fostei sale partenere de viaţă într-o declaraţie separată, transmisă agenţiei de presă ANSA.

Daria Nicolodi a interpretat rolul principal în filmul „Profondo Rosso”, regizat de Dario Argento în 1975 şi devenit ulterior un clasic al genului, şi a apărut apoi sau a scris în colaborare cu cineastul italian scenariile mai multor filme regizate de acesta, precum „Suspiria” şi „Phenomena”.

Fiica lor, Asia, s-a remarcat la rândul ei în domeniul actoriei şi al regiei de film.

În 2017, Asia Argento a fost una dintre primele actriţe din lume care l-au acuzat în mod public de agresiune sexuală pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein şi a iniţiat mişcarea #MeToo, care a denunţat hărţuirile sexuale din industria de divertisment şi din alte domenii de activitate.

Mişcarea #MeToo

MeToo s-a răspândit viral în octombrie 2017 ca un hashtag folosit pe social media pentru a ajuta la demonstrarea prevalenței pe scară largă a agresiunii și a hărțuirii sexuale, mai ales la locul de muncă.[

A urmat curând după revelarea publică a acuzațiilor de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein.

Expresia a fost popularizată de Alyssa Milano, atunci când ea le-a încurajat pe femei să „tweeteze” despre asta pentru „a sugera oamenilor amploarea problemei”.

Răspunsul pe Twitter a inclus postări relevante a mai multor celebrități, printre care Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence și Uma Thurman.

Mișcarea Me Too a fost aleasă ca Persoana Anului în 2017.

Hashtag-ul s-a manifestat ca tendință în cel puțin 85 de țări, inclusiv India, Pakistan și Marea Britanie.

Parlamentul European a convocat o sesiune ca răspuns direct la campania #MeToo, după ce a dat naștere la acuzații de abuz în Parlament și în birourile Uniunii Europene din Bruxelles.