"Am încheiat verificarea alegerii colegilor noştri în funcţia de senator. (…) Domnul senator de Bihor Attila Cseke a depus o copie a certificatului doveditor şi tocmai de aceea noi i-am transmis ca până mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) să ne aducă originalul. Practic, dumnealui a fost supus la vot sub rezerva aducerii originalului. Dar este o menţiune şi va fi prevăzută inclusiv în procesul verbal al şedinţei. Mâine dimineaţă ne întâlnim la ora 8,30 să semnăm toate documentele şi la 9,00 va fi plenul", a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de validare, senatorul social-democrat Doina Federovici.

Aceasta a subliniat faptul că membrii Comisiei de validare au verificat, în principal, dacă dosarele senatorilor nou aleşi conţin toate documentele necesare validării mandatului acestora.

"Noi am verificat dacă au fost depuse certificatele doveditoare şi dacă a fost depus raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor din campania electorală. Pe de altă parte, conform Regulamentului Senatului, un senator poate fi invalidat dacă au fost constatate încălcări ale legislaţiei electorale sau dacă este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care în interiorul campaniei electorale au fost inadvertenţe legale. Nu am avut asemenea documente la mapa noastră de şedinţă", a mai spus senatorul PSD.

Doina Federovici a precizat că membrii Comisiei au respins ca fiind neîntemeiate toate cele trei contestaţii depuse la Senat. "Au fost înregistrate şi trei contestaţii cu caracter general. Colegii din comisie au verificat dacă aceste contestaţii au un obiect foarte bine fundamentat, au fost supuse la vot şi au fost respinse", a spus Federovici.

O primă sesizare discutată în comisie a fost formulată de candidatul PNL (aflat pe poziţia a treia) în circumscripţia nr. 24 Iaşi, Dragomir-Sava Tomaşeschi, şi a vizat mandatul senatorului liberal Laura Scântei, acesteia fiindu-i contestată calitatea de membru al organizaţiei PNL Iaşi, însă Laura Scântei a depus la Comisia de validare atât cardul de membru PNL, cât şi adeziunea de membru în original. De asemenea, desemnată de PNL ca membru în Comisia de validare, Laura Scântei şi-a dat demisia din această calitate după ce a luat act de existenţa respectivei contestaţii.

Cea de-a doua contestaţie a fost semnată de Leon Nica şi a vizat întregul Parlament, Doina Federovici precizând că sesizarea a avut "un caracter general şi nu a fost formulat vreun nume, deci nu a avut un obiect foarte clar", fiind astfel respinsă.

Cea de-a treia contestaţie analizată de comisie se referea la grupurile USR din Senat şi din Camera Deputaţilor, precum şi la Birourilor electorale judeţene.

"În condiţiile în care toate dosarele de candidat au fost verificate de Birourile electorale de circumscripţie, certificatele doveditoare pentru funcţia de senator sau deputat au fost publicate în Monitorul Oficial şi această contestaţie, practic, este fără obiect în acest moment", a precizat Doina Federovici legat de acest subiect.

Plenul Senatul se reuneşte miercuri dimineaţă, la ora 9,00, pentru a adopta raportul Comisiei de validare. Toate atribuţiile Comisiei de validare vor fi ulterior preluate de către Comisia juridică, după ce aceasta va fi constituită. (Sursa: Agerpres)