Semnele de circulație pun uneori probleme șoferilor. Neștiind ce înseamnă, de fapt, aceștia pot încălca prevederile Codului Rutier. De asemenea, cum acesta a suferit destule modificări în ultima vreme, unii șoferi au rămas în urmă în ceea ce privește ultimele actualizări.

Indicatoare mai puțin cunoscute șoferilor

Unul dintre aceste indicatoare, care face parte din categoria celor de interzicere, este acela care arată ca un cerc roșu și gol.

Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice unde accesul tuturor vehiculelor este interzis în ambele sensuri, precum în parcuri, zone rezidențiale sau de interes special. Există și excepții. Permite accesul riveranilor.

Indicatorul poate fi, de asemenea, însoțit de un panou adițional care precizează categoriile de autovehicule cărora nu li se adresează restricția.

Un alt semn de circulaţie mai puţin cunoscut în România, care face parte din categoria celor de avertizare, este triunghiul roşu care conţine o bulină neagră.

Acest tip de indicator rutier se instalează în intersecţiile şi pe drumurile fără vizibilitate, în locuri unde s-au produs multe accidente din această cauză.

Categoriile de indicatoare rutiere

Potrivit Codului Rutier, indicatoarele rutiere instalate pe drumurile publice se divizează în indicatoare de: avertizare, prioritate, interzicere şi restricţie, sens obligatoriu, informare şi orientare, informare suplimentară (panouri adiţionale).

Indicatoarele de avertizare îi atenţionează pe șoferi asupra existenței unui pericol pe drum, indicându-le şi natura acestuia. Deplasarea pe acest sector de drum necesită luarea măsurilor corespunzătoare situaţiei rutiere.

Indicatoarele de prioritate reglementează ordinea de trecere la intersecţiile cu circulaţia nedirijată sau pe sectoarele de drum unde este imposibilă trecerea simultană a două vehicule care se deplasează din sensuri opuse.

Indicatoarele de interzicere şi restricţie (cum este și cazul de față) stabilesc ori suspendă interdicţiile sau restricţiile participanţilor la trafic.

Indicatoarele de sens obligatoriu prescriu direcţiile de deplasare, permit pe unele sectoare de drum circulaţia numai anumitor participanţi, precum şi obligă să se circule cu viteza prescrisă sau mai mare.

Indicatoarele de informare şi orientare stabilesc sau suspendă anumite reglementări de circulaţie, furnizează informaţii despre dislocarea localităţilor, a anumitor puncte de servicii, precum şi indică conducătorilor direcţiile de urmat în intersecţii.

Panourile adiţionale precizează sau limitează acţiunea indicatoarelor rutiere şi semnificaţia semnalelor semafoarelor.