Rusia și Ucraina o dau la pace?! Anunțul venit acum de la Kremlin: Analizăm

Rusia a declarat astăzi că analizează o propunere italiană de plan de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, spune viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko.

El a mai spus reporterilor că Rusia a primit recent acest plan  din Italia și este studiat în prezent, însă nu a dat mai multe detalii despre acest subiect, precizând că acestea vor fi oferite mai târziu.

Agențiile ruse de presă spun că Andrei Rudenko a declarat că planul nu a fost discutat între Rusia și Italia, în timp ce negocierile de pace dintre cele două țări beligerante s-au oprit.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au oprit

Negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinsky, a declarat că Rusia este dispusă să reia negocierile, dar că responsabilitatea revine Kievului.

„Înghețarea negocierilor actuale și punerea pe pauză nu este inițiativa noastră”, a declarat acesta. ”Vom fi pregătiți să reluăm negocierile de îndată ce Ucraina va arăta o poziție constructivă și cel puțin va oferi o reacție la propunerile care i-au fost prezentate”, scrie France Presse.

Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene au avut loc în mod regulat, atât personal, cât și prin legătură video, de la începutul ofensivei militare rusești la 24 februarie.

Ministrul ucrainean de Externe și omologul său rus s-au întâlnit în martie în Turcia pentru discuții neconcludente, urmate de o reuniune a delegațiilor la Istanbul, care, de asemenea, nu a adus rezultate concrete.

Planul italian are patru puncte

În cursul zilei de vineri, Luigi Di Maio, șeful diplomației italiene, a propus constituirea unui grup internațional de sprijin care are ca scop încetarea focului din Ucraina. Acesta a mai declarat că acest grup trebuie să ajute la reconstruirea dialogului dintre cele două țări beligerante.

Cu toate că nu au fost făcute publice mai multe detalii despre acest plan, ziarul La Repubblica arată că documentul este foarte detaliat și că prevede patru puncte.

Potrivit publicației italiene, documentul elaborat de diplomați ai Ministerului italian de Externe și transmis Organizației Națiunilor Unite prevede:

  • încetarea focului din Ucraina și demilitarizarea frontului sub supravegherea Națiunilor Unite
  • negocieri cu privire la statutul Ucrainei, la care va fi prezentă Uniunea Europeană, nu și NATO
  • un acord bilateral între Ucraina și Rusia cu privire la peninsula Crimeea și a Donbasului (teritoriile acestea ar urma să aibă autonomie deplină și dreptul la asigurarea propriei securități, însă ar fi sub suveranitate ucraineană
  • și încheierea unui acord multilateral de pace și de securitate în Europa, obiectivul principal fiind dezarmarea, controlul armelor și prevenirea conflictelor.