România riscă să piardă teren în fața investitorilor din cauza impredictibilității
Nouă dintre cele mai importante organizații care reprezintă capitalul autohton și internațional trag un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea climatului economic din România. Într-un apel comun fără precedent, AmCham, AOAR, AHK, BEROCC, BRCC, Concordia, FIC, RBL și Romanian Business Leaders avertizează asupra efectelor tot mai vizibile ale instabilității politice, ale întârzierii reformelor esențiale și ale lipsei de coerență în deciziile publice. Aceste evoluții riscă să compromită nu doar atractivitatea României pentru investitori, ci și parcursul său european și euro-atlantic.
Într-un context internațional marcat de competiție acerbă pentru capital și resurse, liderii din mediul de afaceri subliniază că România nu își mai poate permite ezitări.
Apel comun al mediului de afaceri din România
- AmCham Romania – Camera de Comerț Americană în România
- AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România
- AHK – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană
- BEROCC – Camera de Comerț Belgia Luxemburg – Romania Moldova
- BRCC – Camera de Comerț Britanico-Română
- Concordia – Confederația Patronală Concordia
- FIC – Consiliul Investitorilor Străini
- RBL – Fundația Romanian Business Leaders

Semnal cu privire la deteriorarea mediului de afaceri
Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizațiile noastre, semnalează într-o voce comună deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României.
Economia are nevoie de încredere și predictibilitate pentru a se dezvolta în continuare. În ultimii ani, companiile au fost nevoite să gestioneze provocări și crize succesive. Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate.
Pentru ca România să rămână ferm ancorată pe direcția euro-atlantică, să nu piardă oportunități strategice și să continue să valorifice avantajele care au pus-o pe harta investițiilor, este esențial ca deciziile politice să reflecte stabilitate și coerență.
Pentru a recâștiga încrederea în România, sectorul privat are nevoie de acțiune și responsabilitate din partea tuturor actorilor politici în asigurarea unui mediu economic predictibil, în protejarea pieței libere, statului de drept și securității naționale, precum și în păstrarea apartenenței la drumul european și la toate structurile internaționale. Agențiile de rating, partenerii instituționali și strategici urmăresc, la rândul lor, evoluțiile interne și așteaptă o echilibrare rapidă și credibilă a situației economice din România.
Ca și până acum, mediul de afaceri vrea să fie parte a soluției. Pentru a evita o destabilizare economică abruptă avem nevoie de viziune, hotărâre, pași concreți și imediați spre atingerea obiectivelor asumate pe termen mediu și lung.