“Este vorba despre o normă care vine în completarea normei RCA și care va avea în vedere liberalizarea acestei profesii, responsabilizarea constatatorilor de daună și pregătirea lor profesională. Norma care va fi făcută și în colaborare cu cei de la RAR va avea în vedere, în primul rând, consumatorul. La ora actuală, din petițiile depuse la ASF, am constatat că un mare număr de petiții încă se referă la modul în care au fost desdăunați respectivii consumatori: spun că nu au primit suma integrală, că li s-a dat o valoare mai mică, că nu li s-a plătit la termen, că nu au fost reparații conforme. La momentul actual, prin norma RCA, se permit două categorii de constatatori daune. Sunt cei din cadrul societăților de asigurări și, în același timp, mai există o categorie de constatatori de daună la unitățile service partenere ale asigurătorilor. Considerăm că înființarea unui corp al constatatorilor independenți pe lângă acestea două corpuri ar putea să soluționeze problema. În centrul atenției va fi consumatorul, el va putea  să-și aleagă dintr-un tablou, dacă va dori, un constator independent și va avea o garanție că nu poate fi influențat de asigurător sau de către unitatea de service”, a explicat Ovidiu Wlassopol.

Prezent în studioul Capital TV, George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român, a precizat că și instituția pe care o conduce a identificat erori în activitatea de până acum a unor inspector de daune. Conform directorului RAR, liberalizarea acestei profesii ar putea repara multe din problemele din trecut.  

“Noi, din istoria noastră de a verifica service-urile și de a răspunde petițiilor clienților, am constat că unele daune erau subevaluate de inspectorii de daună. Noi înclinăm spre ideea de a fi un inspector de daune independent pentru a nu mai avea o presiune asupra lui când constată o daună”, a spus George Adrian Dincă.

Emisiunea Capital TV se difuzează vineri și, în reluare, luni, de la ora 24.30, pe postul de televiziune România TV.