"Faza a doua a programului de reorganizare a Poştei Române ia în considerare şi activităţile direct productive şi oamenii care se ocupă de aceste activităţi şi aici vorbim cu aproximaţie de încă 5.000 de oameni pentru a reuşi să salvăm compania la limită. Vom face o analiză şi cred că în două trei luni şi aceştea vor fi introduşi într-un program de remaniere", a spus Ion Smeeianu.

Acesta a precizat că vineri a prezentat programul de reorganizare în Consiliu de Administraţie al CNPR, care cuprinde într-o primă fază disponibilizarea unui număr de 1.029 de angajaţi, din care 949 sunt funcţii de conducere.

"În prima fază a programului de reorganizare vor dispărea dintr-un total de 1.029 de posturi, 949 de funcţii de conducere şi personal administrativ, respectiv directori, şefi de departament, jurişti, economişti, personal neproductiv aflat în compartimentele de suport ale societăţii. Eu am obţinut azi suportul Consiliului de Administraţie în ceea ce priveşte structura organigramei şi numărul de personal pe care îl voi restructura, urmând ca luni să am o întâlnire cu sindicatele astfel încât să obţin şi acordul explicit, conform CCM, pe acest tip de restructurare. În momentul când obţin acordul scris, după negociere, organigrama este pusă imediat în aplicare. Eu sunt mandatat de membrii Consiliului de Administraţie ca forma negociată să o trimit electronic tuturor membrilor", a explicat şeful Poştei Române.

Acesta a precizat că punctul de discordie între conducere şi sindicate este legat de dispariţia celor opt structuri regionale, acesta urmând să fie analizat luni în discuţiile cu sindicatele.

În ceea ce priveşte salariile compensatorii, directorul general al CNPR afirmă că acestea vor fi plătite cel mai probabil în 2013.

"Părerea noastră este că salariile compensatorii le vom lăsa pentru 2013 pentru că avem posibilitatea legală şi pentru că nu vrem să îngreunăm balanţa economică pe anul acesta. Deocamdată nu putem ştii câte salarii se vor da pentru că este în funcţie de vechime şi nu am făcut nici o evaluare a acestora pentru că nu este o primă preocupare. Mergem ferm pe poziţia de a amâna aceste plăţi pentru 2013. Acest punct va fi analizat şi în discuţiile de luni cu sindicatele", a adăugat şeful CNPR.

Poşta Română a fost găsită la preluarea mandatului cu o pierdere de aproape 100 de milioane de euro, acumulată din anii 2009-2010 -2011, o datorie la buget reeşalonată de circa 110 milioane de lei şi o amendă dată de Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de lei.

CN Poşta Română SA este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale, având drept acţionar majoritar statul român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu 75% din pachetul de acţiuni şi Fondul Proprietatea cu 25 de procente. Poşta Română gestionează în prezent 5.800 unităţi teritoriale şi are 35.000 de angajaţi.
SURSA: Agerpres