În scrisoarea sa recentă către acționari, șeful JP Morgan, Jamie Dimon și-a exprimat scepticismul cu privire la longevitatea boom-ului economic actual, invocând mai mulți factori care ar putea contribui la presiunile inflaționiste, potrivit Forbes.

Cheltuielile fiscale uriașe, trilioanele pentru economia verde și restructurarea comerțului global sunt inflaționiste

„Cheltuielile fiscale uriașe, trilioanele necesare anual pentru economia verde, remilitarizarea lumii și restructurarea comerțului global, toate sunt inflaționiste”, a avertizat Dimon.

Preocupările sale sunt bazate pe tensiunile geopolitice în curs, cum ar fi războiul comercial SUA-China, disputele privind încălcările drepturilor omului, autonomia Hong Kong-ului și suveranitatea Taiwanului, precum și conflictele persistente din Orientul Mijlociu.

În timp ce unii analiști au manifestat, recent, un optimism moderat cu privire la capacitatea Rezervei Federale de a proiecta o aterizare soft și de a evita o recesiune, Dimon consideră că șansele de succes sunt mai mici decât șansele de 70% până la 80% în care piețele par să stabilească prețuri.

Ratele dobânzilor ar putea urca la peste 8%

El se întreabă dacă inflația poate fi îmblânzită suficient de rapid pentru a atinge ținta de 2% a Fed, sugerând că ratele dobânzilor ar putea urca la peste 8% în următorii ani.

Rezerva Federală a SUA va lua următoarea decizie privind ratele dobânzilor la sfârșitul lunii aprilie.

Se așteaptă că va menține dobânzile la nivelul actual, iar prima reducere ar putea avea loc în iunie. De asemenea, este de așteptat ca Banca Centrală Europeană să facă prima reducere în iunie.

Aurul a stabilit un alt record, datorită achizițiilor băncii centrale

Pe fondul acestor incertitudini, aurul, un activ tradițional de refugiu, a stabilit, luni, un alt record, datorită achizițiilor băncii centrale. Banca centrală a Chinei a adăugat aur în rezervele sale, pentru a 17-a lună consecutiv, în martie, în timp ce alte națiuni și-au sporit și ele rezervele de aur, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

ING Economics a remarcat într-un raport: „Aurul tinde să devină mai atractiv în vremuri de instabilitate, atunci când oamenii investesc în active de refugiu, ca o acoperire împotriva climatului economic, a tensiunilor geopolitice sau a inflației. Credem că acest lucru ar putea să continue și în restul anului”.

Pe piața spot, uncia de aur era cotată la 4 aprilie în jurul orei 3:43 GMT la 2.299,28 dolari, după ce anterior a atins valoarea record de 2.304,96 dolari. Metalul galben a atins valori record în fiecare dintre ultimele șapte ședințe de tranzacționare.

Avansul aurului i-a luat prin surprindere pe unii observatori, având în vedere că dobânzile din SUA rămân la un nivel ridicat, situație care, în mod normal, nu este în avantajul aurului.

În paralel, bursele asiatice și Bursa de la New York au înregistrat noi creșteri iar dolarul american s-a depreciat, după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.

În timp ce piețele prevăd de obicei cu 3 luni până la 3 ani în avans, atitudinea precaută adoptată de Jamie Dimon și acțiunile numeroaselor bănci centrale sugerează că acestea ar putea detecta potențiale probleme la orizont, notează Forbes.