Gigantul telecom a intrat pe piaţa europeană în 2000, iar după trei ani a identificat România ca punct strategic pe harta sa de expansiune în Europa de Est. Huawei şi-a intensificat investiţiile locale în ultimii trei ani, în 2012 implementând la Bucureşti unul dintre cele patru centre de servicii globale ale companiei, care asigură suport tehnic pentru Europa Centrală şi de Est, ţările nordice şi cele din vestul continentului.

Chinezii au alocat 6 mil. euro pentru dezvoltarea acestui centru regional şi intenţionează să crească investiţiile la 100 mil. euro până în 2018, sumă redusă la jumătate faţă de planurile anunţate în momentul lansării centrului. Aceste investiţii vin în completarea celor 90 mil. euro investite de chinezi în perioada 2007-2012.

În prezent, Huawei România are 900 de angajaţi, dintre care peste 700 sunt români, şi a furnizat circa 2.500 de slujbe temporare în unităţile operaţionale din România. În centrul de servicii globale (GSC) lucrează peste 400 de ingineri, iar în departamentul Accounting Service Shared Center (ASSC) alţi 245 de angajaţi, dintre care 165 sunt forţă de muncă locală. „Compania intenţionează să îşi extindă amprenta locală prin creşterea numărului de angajaţi la 1.200 până la finalul lui 2014, din care 70% vor fi forţă de muncă locală. Europa este una dintre cele mai importante pieţe strategice pentru Huawei, o destinaţie majoră pentru investiţii pe termen lung şi un centru global de management. Acesta este motivul pentru care vrem să ne extindem amprenta locală, să creştem numărul angajaţilor şi bugetul local de achiziţii, valorificând centrele regionale. România este şi va fi una dintre cele mai importante pieţe pentru Huawei în Europa Centrală şi de Est“, a declarat pentru Capital Vlad Doicaru, directorul departamentului de conturi integrate al Huawei România. Compania are o fabrică în Ungaria, unde până în 2015 vrea să realizeze toate produsele destinate pieţei europene. Doicaru spune că, în viitorul apropiat, Huawei nu ia în considerare construcţia unei fabrici care să producă în România smarthone-uri şi tablete şi că toate investiţiile vor fi direcţionate către centrele GSC şi ASSC, deja create la nivel local.

Afaceri cu statul

Conform aşteptărilor, afacerile derulate de Huawei România prin subsidiara locală şi prin celelalte entităţi ale grupului chinez au ajuns anul trecut la valoarea de 260 mil. dolari. Numai subsidiara locală a Huawei a înregistrat anul trecut un rulaj de 127 mil. euro, o creştere de 32% faţă de rezultatul din 2012. Vlad Doicaru se aşteaptă la rezultate similare şi pentru acest an. La nivel global, Huawei a raporat pentru anul trecut venituri de 39,5 mld. dolari, din care 64% au fost obţinute în afara Chinei.

Principalele contracte locale derulate de Huawei România vizează dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii ale celor patru mari operatori de telefonie din România: Romtelecom, Vodafone, Orange şi RCS&RDS.

În noiembrie anul trecut, compania chineză a încheiat un memorandum de înţelegere cu Guvernul României care prevede, printre altele, participarea Huawei la construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional. Acestui proiect i se adaugă sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului, proiectele de tip Guvernare Electronică (e-government), Oraş Inteligent (Smart City) şi reţeaua naţională de bandă largă, toate dezvoltate de Guvernul României. Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat că va oferi sprijin Huawei în vederea iniţierii proiectului de reţea integrată a Transelectrica, pentru care s-a semnat un memorandum de înţelegere în septembrie 2012.

Recrutare

În 2012, oficialii Huawei România anunţau că vor să aplice pentru schema de ajutor de stat din România destinată firmelor mari care vor crea cel puţin 200 de noi locuri de muncă într-o perioadă de trei ani. Deocamdată, Vlad Doicaru spune că aplicaţia a fost oprită, fără a afecta însă planurile de recrutare ale companiei.

Huawei a selectat opt studenţi de la universităţile din ţară pe care i-a trimis la un program de formare profesională organizat la sediul central din Shenzhen, în China. Programul este parte a memorandumului semnat anul trecut cu Guvernul României. În urma stagiului de pregătire din China, trei dintre studenţi, toţi absolvenţi de Politehnică, au primit oferte de angajare de la Huawei România. Aceştia se aşteaptă să încaseze în prima etapă un salariu lunar de circa 2.500 de lei. Huawei a fost fondată în 1987 de Ren Zhengfei, poziţionat de Forbes pe locul 193 printre cei mai bogaţi chinezi, cu o avere estimată la 920 mil. dolari. Zhengfei este preşedintele companiei şi deţine circa 1%-2% din acţiuni, restul fiind distribuite angajaţilor.