Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat joi că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID.

„Pe 21 (decembrie – n.r.), Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-COVID-19. Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă. La nivelul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 se lucrează în aceste momente la etapa de comunicare, comunicare care se face la nivel de fiecare grupare populaţională. Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional. În aceste zile s-au şi operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu, urmând să fim pregătiţi pentru tot ce înseamnă venirea acestor vaccinuri şi distribuţia lor la nivel regional şi apoi la nivelul centrelor de vaccinare”, a spus Tătaru la începutul şedinţei de guvern.

El a adăugat că în prima etapă, în luna ianuarie, România va primi în jur de 600.000 de doze de vaccin, iar imunizarea va fi adresată corpului medical din unităţile publice şi private.

„De aceea, centrele de vaccinare, într-o primă lună, vor fi la nivelul unităţilor medicale. La nivel de Bucureşti, sunt 32 de astfel de unităţi medicale care vor fi centre de vaccinare”, a explicat Tătaru.

Succesul campaniei de vaccinare va depinde de modul în care autorităţile vor comunica

În acest context, premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat joi că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 va depinde într-o foarte mare măsură de modul în care autorităţile vor comunica.

El a declarat, la începutul şedinţei de guvern, că miercuri a avut activităţi de pregătire şi derulare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

„Ieri (miercuri – n.r.) am avut mai multe activităţi legate de modul de organizare şi punerea în aplicare a tot ce înseamnă schemă de organizare şi funcţionare a campaniei de vaccinare. Vreau să mă opresc asupra unui aspect cât se poate de relevant şi pentru care cu toţii am căzut de acord, că trebuie să ne concentrăm şi să găsim soluţiile cele mai fezabile, este vorba de comunicare, pentru că succesul acestei campanii va depinde într-o foarte mare măsură de modul în care vom comunica şi de modul în care, aşa cum spunea cineva ieri, vom reuşi să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în faţa porţii sau pe o bancă în parc, să înţeleagă şi să aibă tot ceea ce ţine de informaţiile necesare să poată să ia această decizie”, a afirmat Ciucă.