Bineînţeles că ştie ce afaceri cu armament a aprobat guvernul de la Londra în ultima perioadă, răspunde Sir John Stanley. "Trimestrial, executivul ne trimite un raport pe care îl analizăm, iar apoi ne spunem părerea", adaugă deputatul britanic. Spre deosebire de colegii germani, Sir John Stanley, şef al comisiei parlamentare pentru verificarea exporturilor de armament, nu poate acuza Guvernul de lipsa transparenţei.

Parlamentarii germani nu ştiu ce exporturi a aprobat cabinetul de la Berlin în ultimele luni. Vestea că executivul şi-a dat acordul asupra unui lot de două sute de tancuri destinate Arabiei Saudite, în luna iulie, a ajuns la urechile deputaţilor din presă. Demersurile câtorva parlamentari care au dorit informaţii suplimentare privind afacerea cu maşini de război s-au izbit de indiferenţa Guvernului. Executivul berlinez, singura autoritate care decide asupra exporturilor de armament germane, nu a confirmat informaţia, argumentând că această hotărâre nu ţine de competenţa Parlamentului.

Experţii în drept constituţional susţin contrariul: parlamentarii au dreptul să ştie de existenţa unei aprobări şi să cunoască argumentele pe care se bazează decizia. Păstrarea secretului împiedică exercitarea funcţiei de control. Înainte ca Guvernul să-şi dea acordul asupra unei afaceri de o asemenea anvergură, parlamentarii au dreptul să fie informaţi – susţine Jan van Anken din Partidul Stângii (Die Linke).

Mai multe, pe Deutsche Welle