O dietă la modă cunoscută sub numele de ”dieta cu ouă fierte” încearcă să sporească beneficiile ouălor, adăugându-le în rutina alimentară zilnică. În ciuda denumirii dietei, aceasta nu include doar ouă. Persoanele care țin acest tip de dietă pot mânca și alte alimente, cum ar fi legume fără amidon, potrivit Newsweek.

Experții în nutriție au explicat pentru sursa citată care sunt avantajele și dezavantajele dietei.

Cum funcționează dieta cu ouă fierte

Dieta cu ouă fierte presupune consumul mai multor porții de ouă fierte. Erin Palinski-Wade, consultant în nutriție și autoarea mai multor cărți de specialitate, a explicat că „dieta cu ouă fierte este săracă în calorii, cu conținut scăzut de carbohidrați, care ajută la pierderea în greutate grație unui deficit de calorii”. Ea spune însă că este un plan de regim foarte restrictiv și probabil că nu va fi sustenabil pe termen lung. ”Schema generală a regimului este aceea de a mânca două ouă și fructe la micul dejun și apoi ouă sau altă proteină slabă, cu legume fără amidon, la celelalte mese din timpul zilei”, susține ea.

Ce alte alimente pot fi consumate

Proteinele slabe ar putea include pește sau pui. Gustările nu sunt, în general, permise.

Alte alimente care pot fi incluse sunt fructele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi portocalele, fructele de pădure și grapefruit. De asemenea, se pot consuma grăsimi și uleiuri, precum uleiul de cocos în cantități mici, și unele produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Dieta interzice consumul de alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, legumele cu amidon, alimentele procesate și băuturile îndulcite cu zahăr.

Apă, ceai și cafea fără zahăr

Chiar dacă dieta nu permite consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, se pot bea la discreție apă și ceai sau cafea neîndulcite.

Consumul de carbohidrați poate duce la retenția de apă, ceea ce se traduce prin kilogramele în plus de pe cântar, din cauza modului în care sunt stocați în organism.

Există unele dovezi că reducerea aportului de carbohidrați în dietă poate ajuta la pierderea în greutate pe termen lung.

Cât de sănătoasă este această dietă

Unii experți au declarat pentru Newsweek că nu ar recomanda această dietă, chiar dacă poate duce la pierderea în greutate pe termen scurt. Un motiv ar fi natura restrictivă a dietei, pe care mulți oameni nu o vor putea respecta.

„Includerea ouălor, a cărnii slabe și a legumelor în dietă este o modalitate sănătoasă de a crește aportul de proteine, vitamine și minerale”, afirmă Ashley Irwin, manager de proiect de cercetare la Departamentul de Nutriție, la Universitatea din Carolina de Nord. „Cu toate acestea, limitarea la câteva alimente nu este sustenabilă pentru majoritatea oamenilor”, adaugă ea.

Palinski-Wade consideră, de asemenea, că dieta include alimente bogate în nutrienți, dar că „lista lungă de „alimente prohibite” este adevărata problemă.