Puţini dintre utilizatorii de internet au o parolă cu adevărat sigură. Conform mai multor rapoarte ale firmelor de securitate, cele mai utilizate parole sunt “123456”, “password, ” “12345678, ” “qwerty, ” şi “abc123. ”

Pentru hackerii din ziua de azi aflarea unei parole este floare la ureche. Spre exemplu, parolele formate dintr-un singur cuvânt  sunt cele mai simple de spart. Hackerii folosesc programe care încorporează mai multe dicţionare care fac nenumărate combinaţii până la aflarea parolei.

Dacă te numeşti “Elena”, programul va face căutări care vor include “Elena123”, “3lena’, “Ele1na” “Elenaeceamaitare” etc. Alogritmi folosiţi în prezent sunt şi mai avansaţi, aceştia fiind capabili să combine mai multe cuvinte şi chiar fraze.

Cercetătorul în domeniul securităţii informatice, Bruce Schneier, spune că o parolă formată din 10 cifre ar fi imposibil de spart, dar utilizatorii trebuie să fie capabili să ţină minte această combinaţie. Recomandarea acestuia este folosirea unei parole de tipul “tlpWENT2m” care vine de la  “This little piggy went to market.” Pentru un hacker o astfel de parolă ar fi dificil de spart, dar uşor de memorat. Este esenţial ca parola să includă atât cifre, cât şi majuscule. De asemenea, nu este recomandată folosirea aceleiaşi parole în mai multe locuri.