Potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 12 – 18 iunie, gradul de aprovizionare cu apă al solului se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, nordul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul, nord-vestul şi sud-vestul Munteniei.

„În cultura neirigată de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-50 centimetri se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea şi Crişana, estul, local în nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, sudul, vestul, centrul, nordul şi estul Moldovei, sudul şi centrul Olteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul, izolat în estul şi sud-vestul Transilvaniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, nordul, local centrul, sudul şi sud-estul Transilvaniei, nordul, estul şi centrul Moldovei, nord-estul şi vestul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime”, precizează specialiştii ANM.

În perioada menţionată, ritmurile de vegetaţie în parcurgerea proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale şi chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor favorabile din aer şi sol, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol. Pe ansamblu, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică, îndeosebi în sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţării precum şi în culturile întârziate fenologic.

Ce se va întâmpla cu orzul și grâul

„Orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înspicare, înflorire şi maturitate în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumătatea de sud a ţării, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, aflate la maturitatea în ceară (10-70%). Rapiţa din sudul, sud-estul, estul, centrul şi nord-vestul teritoriului agricol va parcurge formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (20-100%), precum şi maturitatea deplină (10-40%). La cultura de floarea-soarelui predominantă va fi faza de înfrunzire (8-20 frunze) în majoritatea regiunilor, iar local în jumătatea de sud a ţării se va semnala formarea calatidiului (10-50%). În funcţie de data semănatului, la porumb se vor înregistra răsărirea şi creşterea frunzei a 3-a (60-100%), precum şi înfrunzirea (7-14 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol”, arată prognoza ANM.

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se va definitiva răsărirea (90-100%), semnalându-se totodată fazele de dezvoltare a aparatului foliar şi alungirea axei hipocotile (10-60%). Fenologic, cartoful se va afla la formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

De asemenea, speciile de sâmburoase (cais, cireş, vişin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor în fructe şi coacerea acestora, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (măr, păr, gutui) creşterea lăstarilor/frunzelor şi a rodului, în toate plantaţiile pomicole.

Estimările de specialitate arată că la soiurile extra-timpurii şi timpurii de cireş, vişin şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrările de recoltare, în timp ce la viţa-de-vie se vor semnala fazele de înfrunzire, apariţia inflorescenţelor şi înflorire în aproape toate podgoriile, precum şi formarea şi creşterea boabelor la soiurile timpurii.

Se întrerup lucrările în câmp

Agrometeorologii transmit că lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Potrivit ANM, sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, la nivelul întregii ţări. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 25 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură.

Totodată, maxima aerului se va încadra între 20 şi 29 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar valorile minime vor oscila între 11 şi 20 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei. În plus, cantităţile de apă prognozate pot depăşi 15-30 l/mp şi izolat, 35-50 l/mp.

Specialiştii ANM recomandă continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp, efectuarea tratamentelor chimice împotriva bolilor şi dăunătorilor în plantaţiile pomi-viticole, combaterea buruienilor, administrarea îngrăşămintelor chimice la prăşitoare precum şi aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua