România sprijină Ucraina cu ajutor de avarie

Sebastian Burduja a transmis că România sprijină Ucraina cu ajutor de avarie, răspunzând pozitiv încă de dimineață la solicitarea Kievului.

”Întâlnire importantă azi la Bruxelles cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Am abordat situaţia regională, inclusiv efectele atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cele mai dure de la începutul invaziei. România sprijină Ucraina cu ajutor de avarie, răspunzând pozitiv încă de dimineaţă la solicitarea primită de la Kiev.

Vom continua să susţinem acest efort, în limitele disponibilităţii sistemului energetic naţional”, a scris acesta pe Facebook.

Ministrul PNL al Energiei mai menționează că în cadrul întâlnirii s-au discutat și alte teme. Printre acestea se numără evoluțiile din piața energetică europeană, stadiul programului de investiții din România și progresele înregistrate în accesarea fondurilor din PNRR și din Fondul pentru Modernizare.

”Am mai avut două întâlniri importante cu conducerile a două companii strategice: cu canadienii de la Atkins Realis, care deţin tehnologia CANDU, partenerii noştri în proiectele de la Cernavodă (retehnologizarea unităţii 1 şi realizarea unităţilor 3 şi 4); respectiv cu KHNP, companie fanion din Korea de Sud, de asemenea implicată în programul nuclear românesc.

Cu KHNP am discutat şi despre Tarniţa-Lăpuşteşti şi proiecte comune pentru producţia de hidrogen”, a adăugat el.

Sebastian Burduja a menționat și că s-a întâlnit și cu John Podesta, în calitate de reprezentant al Președintelui SUA, Joe Biden.

”Partenerul Strategic este pe deplin angajat în susţinerea proiectelor energetice din România, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni”, a scris oficialul.

România, lăudată pentru tradiția de excelență de la Cernavodă

Amintim că joi, Sebastian Burduja a transmis un mesaj special înaintea Summitului Energiei Nucleare de la Bruxelles. Ministrul Energiei a subliniat că România este apreciată pentru tradiția sa de excelență în domeniul nuclear. Aceasta este exemplificată de activitatea de la Cernavodă.

Liberalul a dorit să evidențieze că acesta este cel mai important eveniment global la nivel înalt dedicat sectorului nuclear.

Ministrul Energiei a detaliat că această ediție inaugurală a evenimentului reprezintă „o zi istorică”. El a subliniat că mai mulți lideri de stat din întreaga lume se adună pentru a transmite un mesaj clar.

Acest mesaj subliniază că „lumea are nevoie de energie nucleară”. Potrivit său, energia nucleară este „sigură, competitivă ca preț și cu emisii zero”.

De asemenea, a menționat că se simte „onorat” să fie prezent alături de Klaus Iohannis și delegația României, inclusiv conducerea Nuclearelectrica.

De asemenea, el a afirmat că a luat asupra sa accelerarea programului nuclear românesc ca „prioritate zero” încă de la începutul mandatului său. Astfel, a evidențiat că România este respectată la nivel mondial pentru tradiția sa de excelență de la Cernavodă și pentru cercetarea de vârf din domeniu.

Conform ministrului, țara noastră este admirată și pentru curajul de a adopta tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni. El a subliniat că România se numără printre statele care au oportunitatea de a găzdui energia viitorului.

Burduja a mai explicat că România este recunoscută pentru generațiile de experți de prim rang în domeniul nuclear. Deja, la Universitatea Politehnica din București, viitorii specialiști și operatori ai reactoarelor modulare sunt formați în singurul simulator de profil din Europa. Mai multe puteți citi aici.