Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat startul campaniei „Case cu Căldură”, un proiect important în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice.

Sebastian Burduja a anunțat startul campaniei „Case cu Căldură”

Această inițiativă, desfășurată în colaborare cu Asociația Energia Inteligentă și Crucea Roșie, are ca scop principal furnizarea de lemne de foc familiilor nevoiașe. Sunt vizate în special acele familii care nu au acces la gaze naturale și care se confruntă cu dificultăți în încălzirea locuințelor în timpul iernii.

Campania se concentrează pe strângerea lemnelor de foc din arbori marcați și degradați, care oricum ar fi trebuit tăiați pentru însănătoșirea pădurilor. Acest demers se desfășoară în satul Teșila, comuna Valea Doftanei, implică voluntari din cadrul ministerului și din comunitate.

Ministrul Sebastian Burduja subliniază importanța acestei inițiative, menționând că trebuie „să aducem în această iarnă căldură în casele și sufletele tuturor românilor care chiar au nevoie”.

„Am început din timp demersurile de strângere a lemnelor ca să le putem oferi familiilor care au nevoie de de acest ajutor iarna aceasta. Aţi fi surprinşi că inclusiv în Bucureşti există case care nu au gaze şi sunt oameni care iarna poate stau în frig pentru că lemnele de foc au devenit foarte scumpe”, a declarat ministrul.

sebastian burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

România va avea o nouă Strategie Energetică Națională

Pe lângă campania „Case cu Căldură”, Sebastian Burduja și-a propus să elaboreze o nouă Strategie Energetică Națională până în primăvara următoare. Această strategie, care lipsește de la ultima actualizare din 2007-2008, va include un capitol dedicat securității cibernetice în sectorul energetic.

Ministrul Energiei a evidențiat necesitatea acestei strategii. El a menționat că România a încercat de mai multe ori să actualizeze strategia energetică, dar fără succes. Colaborarea cu Banca Mondială și implicarea unui consiliu onorific sunt pași esențiali în acest proces.

„Regulamentele europene spun că trebuie să facem mai întâi strategia şi în baza strategiei să faci Planul Naţional Integrat. Noi am pornit acest proces.

Avem un consiliu onorific, împreună cu Banca Mondială, şi ne-am propus un termen extrem de ambiţios, dar nu imposibil, ca în primăvară să avem această Strategie Energetică Naţională şi un capitol va fi exact pe securitatea cibernetică în sectorul energetic”, a spus Burduja.

Oficialul a subliniat, de asemenea, că România are una dintre cele mai moderne legislaţii de securitate cibernetică din Europa şi chiar din lume, cu obligaţii clare, inclusiv pentru companiile din energie.