În multitudinea de scenarii care se conturează, singurul lucru care poate fi anticipat, cu un grad ridicat de încredere, este că vom asista la o baie de sânge mai mare decât anul trecut, arată un comentariu publicat de  Al Jazeera, pe care îl publicăm mai jos.

Obiective declarate

În retorica publică, atât Rusia, cât și Ucraina sunt încrezătoare în victorie, dar par să o definească în termeni diferiți. Guvernul de la Kiev a precizat clar că scopul său este eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene pe care Rusia le ocupă în prezent, inclusiv Crimeea. Volodimir Zelenski a declarat că, odată ce armata ucraineană va obține victoria, va merge în vacanță în Crimeea.

Unii oficiali ucraineni au mers și mai departe, explicând că scopul lor este de a destrăma Federația Rusă. Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksei Danilov, a scris că Rusia ar trebui „decolonizată”.

Armata ucraineană a reușit să elibereze unele zone, dar o mare parte din teritoriul ocupat în ultimele 12 luni rămâne sub controlul Rusiei.  Obiectivele declarate inițial de președintele rus Vladimir Putin au fost „eliberarea” regiunii Donbas și „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei.

Armata rusă nu a reușit să ocupe complet cele două regiuni din Donbas, Donețk și Lugansk, dar a ocupat mari teritorii din alte două regiuni ucrainene din sud, Zaporojie și Herson, asigurându-și astfel un pod terestru spre Crimeea. Cu acest amestec de succese și eșecuri militare, Kremlinul a făcut, în mod deliberat, ca definiția „victoriei” să fie una destul de vagă. Rusia își poate permite astfel o gamă mult mai largă de rezultate acceptabile pe câmpul de luptă.

Ultima șansă

Între timp, Occidentul, deși pare unit în sprijinul său moral pentru Ucraina, a fost destul de ambiguu în ceea ce privește modul în care ar trebui să se încheie războiul. Retorica oficială de la Washington, cel mai mare susținător al Kievului, este că va sprijini guvernul și armata ucraineană „atâta timp cât este nevoie” pentru a asigura o victorie decisivă asupra Rusiei. În Europa, unii sunt mai precauți.

Președintele francez Emmanuel Macron susține că Rusia ar trebui învinsă, nu zdrobită. Ucraina a primit ajutor militar de aproape 40 de miliarde de dolari din partea Occidentului (aproximativ 30 de miliarde de dolari doar din Statele Unite). Luna trecută, statele NATO tocmai au depășit o altă „linie roșie” autoimpusă, permițând aprovizionarea Kievului cu tancuri moderne germane și americane.

Așa cum sugerează un articol recent din Washington Post, guvernul ucrainean a fost avertizat că anul acesta ar putea avea ultima șansă de a schimba situația din teren, cu sprijinul deplin al Occidentului, înainte de inevitabilele discuții de pace. Un sondaj recent al factorilor de decizie din UE, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe, arată că opinia capitalelor europene diferă foarte mult în ceea ce privește rezultatul războiului din Ucraina. O mână de oameni dintre cei chestionați pare să vadă „eliberarea deplină” pe care o visează Kievul ca un rezultat probabil. Mulți se așteaptă ca Rusia să păstreze controlul asupra unor teritorii ucrainene.

Scenarii posibile

Există prea multe necunoscute pentru a face predicții sigure despre unde se vor afla Ucraina și Rusia după încă un an de carnagiu. Dar există câteva scenarii probabile. O victorie ucraineană, așa cum se preconizează la Kiev, ar fi un triumf al justiției. Este un scenariu de tip ruletă rusească, pentru că înfrângerea lui Putin, în special eliberarea Crimeei, îl poate determina să recurgă la arme nucleare. Soarta umanității, în acest caz, va fi în mâinile unui om care a declanșat deja un război pe scară largă în Europa.

Pe de altă parte, victoria Rusiei va însemna o înfrângere decisivă a Occidentului și a ordinii mondiale. Este puțin probabil ca Rusia să reușească acest lucru, având în vedere performanța sa puțin impresionantă pe câmpul de luptă. Între aceste două extreme se află o serie de scenarii mai realiste, bazate pe un nou echilibru, care va apărea după ofensivele rusești și contraofensivele ucrainene. Este posibil ca Rusia să păstreze un teritoriu ucrainean, dar bătăliile viitoare vor decide cât de mult sau cu ce costuri umane și economice le va putea păstra.

Un factor important este diferența enormă a așteptărilor sociale din Rusia și Ucraina cu privire la rezultatul războiului.  În Ucraina, orice fel de compromis ar putea amenința guvernul lui Zelenski, care a făcut un pariu letal refuzând să pună în aplicare acordurile de la Minsk și hotărând să lupte, în loc să cedeze ultimatumurilor lui Putin.