Vladimir Putin, președintele Rusiei, a venit recent cu o serie de informații, după discuția telefonică avută cu premierul Italiei, Mario Draghi. Acesta a transmis că pentru moment nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina, motiv pentru care ofensiva militară va continua.

Mai mult, premierul italian a explicat joi, 31 martie, într-o conferinţă de presă susținută recent, că Vladimir Putin i-a mai transmis ideea potrvit căreia contractele de livrare a gazelor ruseşti către Europa rămân în vigoare. Mai mult, firmele europene vor putea plăti în continuare în euro sau dolari ca și până acum.

„Ce am înţeles, dar s-ar putea să mă înşel, este că conversia plăţilor (…) este o problemă internă a Federaţiei Ruse”, a transmis premierul atunci când a fost întrebat despre convorbirea telefonică de miercuri cu liderul de la Kremlin.

Şi premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a discutat cu preşedintele rus prin telefon, joi, timp de o oră. Ulterior, el a afirmat că subiectul a fost invazia din Ucraina şi că i-a cerut lui Putin „să pună capăt urgent războiului”, „să retragă trupele şi să asigure accesul umanitar”.

Putin a dat ordinul de urgență! Sunt vizați bărbații între 18 și 27 de ani

De asemenea, Vladimir Putin a semnat joi un decret privind încorporarea a 134.500 de recruţi noi, în cadrul campaniei anuale de recrutare de primăvară. Totuși, Ministerul rus al apărării a asigurat că decretul nu are nicio legătură cu actualul război din Ucraina.

Conform decretului, campania de recrutare de primăvară – ce are loc între 1 aprilie şi 15 iulie – are în vedere bărbaţi între 18 şi 27 de ani.

Marţi, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat că noii recruţi nu vor fi trimişi în „zone fierbinţi” şi vor fi repartizaţi în cazărmi la finele lui mai, urmând să participe la un antrenament profesionist care va dura între trei şi cinci luni. Totuşi, Mihail Beniaş, un avocat reprezentând mai mulţi membri ai Gărzii naţionale ruse care au refuzat să meargă în Ucraina, a afirmat că, potrivit legislaţiei ruse, recruţii pot fi trimişi la luptă după câteva luni de pregătire, notează Reuters.

Problema implicării recruţilor în război este una extrem de sensibilă. Pe 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că au fost trimişi şi recruţi în Ucraina, după ce Putin a negat acest lucru în repetate rânduri, susţinând că au fost trimişi la război doar soldaţi şi ofiţeri profesionişti. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a menţionat atunci că şeful statului a ordonat procuraturii militare să ancheteze şi să-i sancţioneze pe cei responsabili de nerespectarea instrucţiunilor sale de a-i exclude pe recruţi.