Decizie de ultimă oră la nivelul coaliţiei de guvernare!

Cutremur în sistemul de pensii din România! Totul este bătut în cuie

Totul are legătură cu reforma pensiilor speciale, care ne-ar putea costa foarte scump, dacă autorităţile nu îndeplinesc la timp măsurile asumate în cadrul PNRR.

Potrivit unor informaţii de ultim moment, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare ce a avut loc duminică seară, liderii PNL, PSD şi UDMR au convenit cu privire la modificările ce trebuie aplicate la legea pensiilor.

S-a decis ca ministerele Justiției, Administrației și Internelor, Transporturilor și Apărării Naționale să depună amendamentele necesare la legea pensiilor.

Mai mult, următoarele măsuri urmează să fie transpuse în lege până miercuri, 29 martie, atunci când proiectul privind pensiile speciale ar putea trece tacit de Senatul României.

Ce a decis coaliţia de guvernare?

Vorbim despre următoarele decizii, stabilite la nivelul coaliţiei:

  • pensia nu poate fi mai mare decât salariul aflat în plată în timpul activității;
  • partea de necontributivitate a pensiei speciale se va impozita cu 15%;
  • pensiile speciale se vor indexa cu rata inflației, în fiecare an, la fel ca celalalte pensii. Se va renunţa astfel la indexarea în funcție de creșterea salariilor din sistem;
  • nu se vor mai acorda pensii speciale pentru membrii CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) după un singur mandat;
  • devine interzisă cumularea pensiei speciale cu salariul de la stat;
  • angajații din apărare și ordine publică vor avea eliminate din baza de calcul cinci dintre sporurile pe care le primeau.

Reamintim că România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene să întreprindă reforme majore cu privire la pensiile speciale.

Totul trebuie să aibă loc pentru ca ţara noastră să poată depune apoi la Comisia Europeană solicitarea numărul 3 din PNRR.

În caz contrar, ţara noastră riscă să piardă o parte din fondurile europene alocate tranşei cu numărul trei, care se ridică la 3 miliarde de euro.

Marcel Boloş, despre riscurile cu care se confruntă România, dacă nu îndeplineşte reformele

Pentru fiecare reformă ratată, România poate pierde câte 700 milioane de euro, sublinia recent şi Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Ori ducem această cruce până la bun sfârșit, ori, abandonând-o, nu avem parte de banii care sunt în PNRR”, a explicat demnitarul.

Marcel Boloş a atenționat şi asupra pericolelor legate de amânarea cererii de plată numărul 3 din PNRR.

„Timpul în ceea ce priveşte cererile de plată şi implementarea PNRR-ului nu ne iartă. Deci este necruţător. O împingere a cererii de plată asta presupune că, pe cale de consecinţă, şi următoarele cereri de plată pot fi mai apoi duse mai încolo, pentru că este regula consecutivităţii. (…)

Adică se depune cererea de plată trei, se validează jaloanele şi ţintele, şi după aceea poţi depune cererea de plată numărul patru. Dacă noi, să zicem, o depunem în toamnă, atunci şansele ca să mai putem depune o a doua cerere de plată pentru cei 6,3 miliarde de pe care îi încasăm, şi avem de încasat în anul 2023, scad simţitor”, mai spunea ministrul, săptămâna trecută.