Reprezentanții Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Ministerului Finanțelor, au avut o întâlnire cu specialiști din domeniul facturării online și furnizori de programe de contabilitate pentru a discuta problemele existente în cadrul sistemului e-Factura.

Se aduc îmbunătățiri sistemului e-Factura

La ședință s-a convenit că două dintre disfuncționalitățile majore ale sistemului vor beneficia de soluții parțiale în cursul acestei săptămâni. În primul rând, validarea online va fi îmbunătățită semnificativ, iar în al doilea rând, se va rezolva într-o bună măsură problema facturilor multiplicate, conform unor surse prezente la întâlnire.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a solicitat CNIF să găsească o soluție pentru problema facturilor trimise de mai multe ori. Deși nu se anticipează schimbări majore la nivel conceptual, se intenționează introducerea unor soluții tehnice pentru această problematică.

Conform informațiilor furnizate de profit.ro, soluția propusă va rezolva parțial problema, eliminând facturile trimise repetat din greșeală, însă va permite încă emitentului să retrimită o factură în cazul în care operează modificări minore.

Totodată, se anunță o îmbunătățire substanțială a procesului de validare online a fișierelor XML, inclusiv transformarea acestora în format PDF, pentru a preveni apariția unor erori false.

CNIF lucrează și la o soluție pentru autofacturare, prin acordarea unor drepturi de facturare în Spațiul Privat Virtual (SPV). Cu toate acestea, nu este clar dacă implementarea acestei soluții va necesita o versiune nouă și îmbunătățită a SPV, aflată deja în pregătire pentru perioada următoare.

Se anunță îmbunătățiri semnificative la nivelul validării online și rezolvarea parțială a problemei facturilor multiplicate, dar o soluție completă pentru multiplicarea facturilor nu va fi disponibilă în perioada imediat următoare.

În plus, nu va exista un buton de „Anulare” a unei trimiteri de factură, chiar și eronată. Reprezentanții CNIF au sugerat să se trimită mesaj înapoi cu „Nu e pentru mine”, să se încerce contactarea emitentului care a greșit și să fie stornată factura.

Deocamdată nu se sancționează întârzierile privind transmiterea facturilor emise

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii în Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO eFactura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Prin excepţie, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.