Pentru unii comentatori ruși, ”tratamentul” propus de Surkov nu va face decât să agraveze boala Rusiei, scrie Paul Globe într-un editorial din EurasiaReview.

Mulți comentatori ruși au sugerat că această analiză la rece asupra situației interne din Rusia este demnă de atenție, dar au reacționat terifiați la teza sa, conform căreia o nouă rundă de expansiune imperială ar putea rezolva aceste probleme. În opinia lor, ”tratamentul” pe care-l propune Surkov nu va face decât să agraveze boala Rusiei.

Printre cei mai fini critici ai comentariului lui Surkov este Mihail Rostovski, observatorul politic al publicației ”Moskovski Komsomolets”. El îl laudă pe Surkov pentru descrierea situației actuale a Rusiei, dar nu împărtășește deloc „tratamentul” propus de fostul idelog al Kremlinului.

Potrivit lui Surkov, „calea de rezolvare a problemelor politice interne ale Rusiei este expansiunea imperială dincolo de granițe. „Entropia socială este foarte toxică” și, prin urmare, „pentru Rusia, expansiunea constantă nu este doar una dintre soluții, ci o realitate a existenței noastre istorice.”

Cetățenii Rusiei nu sunt animați de „instincte imperialiste”

Fostul ideolog de la Kremlin pur și simplu nu înțelege că cetățenii de azi ai Federației Ruse se află într-o situație dificilă nu pentru că ”nu sunt animați de „instincte imperialiste”, ci pentru că puterea nu face nimic pentru a le satisface nevoile. Ei sunt afectați de Covid, de lipsa veniturilor sau de venituri în scădere și de declinul demografic din ce în ce mai mare.

Deci, ce va putea rezolva rețeta expansiunii imperiale, oferită de Surkov pentru aceste probleme? Poate distrage atenția, dar, nu va face decât să înrăutățească și mai mult situația internă actuală a Rusiei. Surkov ar putea recunoaște asta dacă ar vizita unul dintre satele rusești, aflate pe moarte. Oamenii rămași aici nu vor fi salvați de niciun avans imperial.

Donbass-ul din Ucraina nu seamănă cu Crimeea

„Una dintre principalele cauze ale prăbușirii URSS a fost că Rusia s-a săturat să joace rolul de sponsor”, spune analistul publicației ”Moskovsky Komsomolets”.

„Rusia nu are nevoie de o ”expansiune”; ea trebuie să-și stăpânească propriul teritoriu.” Și, într-adevăr, Putin a avut cel mai mare succes în primii opt ani de mandat la Kremlin, când a făcut exact acest lucru.

Pentru cei care consideră că anexarea Crimeei în 2014 arată contrariul, Rostovski le aduce ca argument faptul că „peninsula Crimeea este excepția care dovedește regula”. Arată cât de mult extinderea poate stimula lucrurile pe plan intern, nu cât de des. Crimeea a fost și rămâne un caz special.

Donbass-ul din Ucraina nu seamănă deloc cu acest caz special, iar încercarea de a-l ”înghiți” nu va ajuta Rusia, ci îi va face și mai mult rău.