Buletinul electronic pentru copii sub 14 ani. Legea există încă din 2020

Începând din 2023, copiii cu vârsta de până la 14 ani pot obține și ei un buletin electronic. Acest document poate fi utilizat pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Din păcate, inițiativa nu este una recentă ea a fost introdusă încă din anul 2020. Cu toate acestea, din cauza unor probleme de ordin tehnic, implementarea legii a fost amânată până anul trecut.

Este crucial să subliniem că, încă din 2023, copiii au avut dreptul și accesul la buletinul electronic.

Este esențial de precizat și că obținerea unei cărți de identitate pentru un copil care are sub 14 ani va implica solicitarea ambilor părinți.

Obținerea acestui tip de buletin este facultativă. Documentul va fi exclusiv în formă electronică.

În altă ordine de idei, copiii nu vor putea obține o carte de identitate tradițională, fără cip.

Buletinul tradițional se va emite doar în situația în care părinții refuză varianta electronică.

Dacă există divergențe între părinți cu privire la obținerea cărții de identitate pentru copil sau dacă unul dintre părinți nu poate să-și exprime voința, eliberarea cărții de identitate va fi condiționată de o hotărâre judecătorească.

Reglementarea acestei situații a devenit imperativă, având în vedere că utilizarea cărții de identitate electronică va permite copilului să călătorească în spațiul Uniunii Europene.

În România, legea care reglementează această situație este OG 12/2023.

buletin
Carte de identitate / SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prevederile OG 12/2023 referitor la buletinele electronice pentru copii

Ordonanța președințială menționată prevede că persoana care beneficiază de exercitarea autorității părintești poate solicita eliberarea cărții electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani sau poate exprima consimțământul în acest sens.

Această problemă este clar definită, deoarece prin utilizarea cărții electronice de identitate, care poate fi emisă doar minorilor cu vârsta sub 14 ani, copiii vor avea posibilitatea să călătorească în spațiul Uniunii Europene.

Cartea electronică de identitate este destinată exclusiv pentru uz internațional, în timp ce cea simplă, tradițională, fără CIP, nu permite călătoria în afara țării.

„Opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentantului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale (…) a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, aflăm din OG 12/2023.