Veste de ultimă oră în Europa. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni a anunțat că Bulgaria este pregătită să adere la zona euro până în anul 2024 și are toată susținerea Comisiei Europene în aceste eforturi.

Oficialul european a subliniat faptul că obiectivul Bulgariei de a adera la zona euro în următorii doi ani de zile este realizabil dacă vor fi îndeplinite toate criteriile.

Menționăm faptul că anunțul oficialului european vine după ce în cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a publicat un raport cu privire la țările care se pregătesc să adere la moneda euro.

Printre ele se numără Croația, România, dar și Bulgaria. Conform raportului, Bulgaria nu îndeplineşte încă două criterii necesare pentru aderarea la zona euro. Este vorba de criteriul privind stabilitatea preţurilor şi cel privind conformitatea legislaţiei naţionale cu normele UE.

Bulgaria poate trece la zona euro în 2024

În raportul publicat, Executivul comunitar sublinia faptul că inflația din Bulgaria este inegală. Mai exact, cifrele cele mai recente confirmau faptul că țara vecină cu România se confruntă o inflaţie ridicată provocată de preţurile mari la energie.

Pe de altă parte, având în vedere că presiunile inflaționiste pot fi temporare, fiind declanșate de războiul din Ucraina, cel mai probabil în următorul raport din 2023, Bulgaria ar putea să înregistreze o schimbare pozitivă, inflația reducându-se semnificativ.

Acesta este și motivul pentru care oficialul european spune că nu sunt așteptate noi întârzieri pentru Bulgaria în drumul spre adoptarea monedei euro. Menționăm faptul că, potrivit regulamentului, toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro.

De ce nu poate adera România la moneda euro?

Referitor la raportul de convergenţă din 2022, publicat miercuri de Comisia Europeană, documentul arată că Suedia, România, Polonia, Ungaria şi Cehia nu îndeplinesc toate criteriile pentru aderarea la zona euro.

În ceea ce privește situația României, Executivul comunitar a stabilit că țara noastră nu îndeplinește criterii ale articolului 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre acestea se numără stabilitatea preţurilor, a finanțelor publice, a cursului de schimb și al criteriului de convergență al ratelor dobânzii pe termen lung.

Totodată, Comisia Europeană mai precizează în raport că la momentul actual, doar Croația și Suedia respectă stabilitatea preţurilor. Totodată, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb, iar Bulgaria, Croația, Suedia dar și Republica Cehă îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.