Se schimbă banii: românii care merg în Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să cumpere leva

Se schimbă banii începând cu data de 1 ianuarie 2024. Anunțul a venit în urmă cu doar câteva momente, din Bulgaria. Țara vecină cu România trece în sfârșit la moneda euro, după ani buni de negocieri în acest sens. Astfel, românii care merg în Bulgaria la mare nu vor mai fi nevoiți să schimbe lei în leva. 

Ministerul Inovării a dat marea veste. Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2024, Bulgaria va trece oficial la moneda euro. „Bulgaria va adopta euro de la 1 ianuarie 2024, așa cum decisese precedenta guvernare, au anunțat ministrul de finanțe și cel al inovației de la Sofia, citați de agenția Novinite.

Totodată, oficialul a mai subliniat faptul că Bulgaria trebuie să demonstreze o mare responsabilitate și să se implice în acest proces cât mai repede posibil.

„Mesajul meu către parlamentul Bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces astfel încât să se poată desfășura cât mai repede posibil”, a transmis ministrul.

Ce pași a făcut Bulgaria pentru a trece la moneda euro

Menționăm faptul că încă din luna iulie 2020, Bulgaria a făcut un pas mare în acest sens. Țara vecină cu România a intrat atunci în Exchange Rate Mechanism, ”Mecanismul European al Cursului de Schimb” (ERM II), un mecanism se definește pentru moneda fiecărui stat din afara zonei euro un curs de schimb central față de euro și un interval standard de fluctuație de ±15 la sută.

Astfel, odată ce a îndeplinit această condiție Bulgaria va putea trece direct la euro fără perioade de tranziție.

Referitor la situația din România, țara noastră are de îndeplinit mai multe condiții și este destul de departe de Bulgaria. Mai exact, primul pas spre trecerea la moneda euro îl reprezintă participarea  la ERM II ( Exchange Rate Mechanism, ”Mecanismul European al Cursului de Schimb”) aceasta fiind o precondiție pentru adoptarea euro.

România nu a făcut însă niciun demers în acest sens până la momentul actual. În cazul în care o va face, următorul pas este îndeplinirea mai multor „condiţii de convergență” care ar trebui îndeplinite respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Când ar putea trece România la moneda euro?

Amintim faptul că în 2020, Comisia Europeană anunța că România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea preţurilor. Mai exact, la acel moment, rata medie a inflației în România în ultimele 12 luni, până în martie 2020, a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referința de 1,8%.

Totodată, la acel moment, Executivul comuniar estima că aceasta va rămâne şi în lunile următoare mult peste valoarea de referință.

Un alt aspect care împiedică România să treacă la moneda euro este legislația, care nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.