Nu este o noutate faptul ca in Romania mediul de afaceri este sufocat de controale peste controale. Nu am spus-o noi, ci organisme internationale abilitate in astfel de declaratii. Proprietarul unei firme infiintate imediat dupa revolutie a pus cap la cap zilele in care a avut controale venite din toate directiile. Rezultatul: din 12 ani de existenta, aproape doi ani au fost dedicati controlorilor. si acest lucru nu ar fi fost rau, daca pentru acel agent economic se justifica o asemenea abundenta a verificarilor. Insa, dupa cum au declarat atat asociatiile oamenilor de afaceri straini si romani, cat si patronatele din diverse domenii de activitate, in Romania nu exista o disciplina a actului de control. Mai mult, atitudinea organelor de control venite in misiune lasa de dorit. „Controlorul se zbarleste si vrea sa obtina neaparat ceva de la agentul verificat. Induce stres. Anumiti oameni de afaceri mi-au povestit ca unii oameni ai legii intra cu pistoalele la vedere”, ne spune Ionel Blanculescu, numit ministru delegat al Autoritatii Nationale a Controlului (ANC), institutie nou-infiintata. In ceea ce priveste aparitia acestui organism, oamenii de afaceri sunt optimisti. Ei spera sca sa mediul de afaceri in Romania se imbunatateasca. „Principalii interesati intr-un act corect de control sunt oamenii de afaceri, care spera ca prin acest lucru sa se asigure libera competitie intre agentii economici, o concurenta neviciata de alte elemente”, ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Conform Ordonantei de urgenta privind reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, ANC are in subordine si in directa coordonare circa zece organisme de control. Principalele atributii ale acestei autoritati sunt de a corela si coordona activitatea de control. In acest sens, Registrul unic al controlului, infiintat de curand prin Legea nr. 252 din 10 iunie a.c., va avea rolul de a tine o evidenta clara a controalelor efectuate la fiecare firma. Astfel, un control efectuat de Garda Financiara nu va mai putea fi efectuat curand si de o alta institutie, sa zicem Politia Economica, pe aceeasi tematica. „Unul din principalele scopuri ale noastre este de a scapa de controale suprapuse”, mentioneaza Ionel Blanculescu.
Se pare ca si comportamentul organelor de control se va schimba. seful ANC ne vorbeste despre aparitia, intr-un viitor apropiat, a unui cod de conduita a controlorului, un fel de cod al bunelor maniere. O data cu elaborarea si intrarea in vigoare a acestui document, oamenii legii se vor comporta cum scrie la carte. Cel putin asa ar trebui.
Ramane de vazut daca aparitia unui minister al controlului va avea efecte benefice asupra mediului de afaceri din Romania.

Autoritatea Nationala a Controlului a preluat zece institutii

In subordine:
Corpul de Control al Guvernului; Garda Nationala de Mediu; Inspectia de Stat in Constructii; Garda Financiara (control operativ, exclusiv incasarea veniturilor bugetare); Directia Generala a Vamilor (inspectia vamala si controlul vamal ulterior, exclusiv stabilirea si incasarea drepturilor de import).
In directa coordonare:
Agentia Nationala de Control al Exporturilor; Inspectia Muncii; Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare; Inspectia Sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii; Inspectia si Politia Sanitar-Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii; Alte institutii, autoritati stabilite prin decizie a primului-ministru.

Noutati in actul de control

· Registrul unic al controlului – o baza de date in care sunt inregistrate controalele si rezultatele acestora pentru fiecare firma in parte (acesta se tine la agentul economic). Va avea ca efect disparitia suprapunerii controalelor
· Demilitarizarea controlorilor fiscali, care se vor desprinde din Garda Financiara si vor ramane la Ministerul Finantelor
· Va fi emis Codul de conduita a controlorului. Printre altele, acesta va fi obligat sa prezinte inca de la inceput agentului economic tematica controlului
· Va fi reglementata perioada la care se vor efectua controalele si durata totala a controlului
· Amenzile se vor mari.