Dan Barna susține că nu este mulțimit de procesul guvernării, dar nu a uitat de angajamentele pe care USR PLUS și le-a luat. Totodată, el a mai subliniat faptul că sunt lucruri vizibile care nu funcționează.

”Vreau să fie clare câteva lucruri. Sunt mulţumit de progresul guvernării? Clar NU. Am tot spus asta public. Am uitat de angajamentele noastre? Clar NU. Poate nu am comunicat atât cât ne-am fi dorit pe ele, pentru că suntem prinşi cu frecuşurile inutile şi interminabile ale unei guvernări de coaliţie mai complicată decât ar trebui şi decât ar putea să fie.

Sunt câteva teme vizibile unde lucrurile nu merg. Aşa cum sunt multe teme mai puţin vizibile unde am mişcat lucrurile împreună cu colegii mei din Guvern. Şi asta e cel mai important: guvernarea e un imens şantier unde la 8 luni putem spune că am organizat lucrările, am plantat seminţele”, afirmă Dan Barna într-un raport privind stadiul angajamentelor USR PLUS la 8 luni de guvernare, adresat Comitetului Politic al alianţei.

În același timp, vicepremierul a mai subliniat faptul că USR PLUS nu vrea să iasă de la guvernare pentru că își dorește să aducă schimbări în România. Cu toate acestea, el declară că sunt ”prea multe blocaje”, referindu-se la desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a infraţiunilor din justiţie, afirmând că ministrul Justiţiei Stelian Ion a pregătit legea, guvernul a adoptat-o ca proiect, apoi un partener a blocat-o în Parlament.

Dan Barna, despre ieșirea de la guvernare

”Vom ieşi de la guvernare? Haideţi să vorbim mai puţin despre eventualităţi şi să încercăm să aşezăm dezbaterea şi decizia. Nu, nu vrem să ieşim de la guvernare. Pentru că vedem că putem schimba România. Pentru fiecare blocaj stupid din coaliţie există 5 teme pe care progresăm real. Pentru fiecare SIIJ nedesfiinţat, există nişte spitale regionale unde înaintăm, există nişte zeci de mii de hectare de pădure pe care le vom planta”, a spus Dan Barna.

El a mai adăugat că USR PLUS nu va rămâne la guvernare în orice condiții, schimbarea fiind esențială. Vicepremierul susține că așteaptă finalul alegerilor interne din partide, pentru a vedea ce se mai poate face din acestă iarnă.  Totodată, el a subliniat faptul că apartenența USR PLUS în cadrul coaliției va depinde de lunile următoare.

”Dar, nu, nu vom rămâne la guvernare în orice condiţii. Şi lucrurile trebuie să se schimbe. Faza de organizare de şantier se termină în acest an. Aşa cum se termină şi saga alegerilor interne din partidele din coaliţie. Din iarnă, şantierul trebuie să devină construcţie.

Nu vom fi furnicuţele guvernării, care muncesc, planifică, bugetează şi când e vorba de decizie politică pedalăm în gol. Apartenenţa noastră la această coaliţie va depinde în lunile şi anii ce vin de mutarea acestor angajamente din categoria 2 (”Pe şine”) în categoria 3 (”progres semnificativ/îndeplinit”)”, conchide Barna.