Potrivit informațiilor deținute de Europa Liberă, după trei zile consecutive cu peste 2.000 de cazuri/zi, autoritățile intenționează să impună noi restricții, pentru a opri extinderea virusului.

Astfel, potrivit sursei citate, luni, când va avea loc o nouă ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), se vor pune în discuție restricții de călătorie atât pentru cetățenii din Europa Occidentală care vin în România, cât și pentru românii care se vor întoarce din țări în care a crescut considerabil numărul de infectări.

Astfel, va fi nevoie din nou de izolare și carantină între 5 și 14 zile.

În cazul persoanelor care vin din străinătate pentru doar câteva zile, acestea vor trebui să prezinte un test negativ din ultimele 48 de ore, însă cei care doresc să stea în România mai mult timp, vor sta în izolare sau în carantină 14 zile.

Pe plan intern, până la jumătatea lunii octombrie, când se va pune problema prelungirii stării de alertă, autoritățile sanitare vor pune presiune pe administrația locală să impună restricții locale.

„Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea de decizii foarte clare. Acolo unde legislaţia impune, trebuie introduse decizii de restricţii pentru a putea preveni răspândirea virusului. De asemenea, am solicitat Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, oriunde situaţia o impune, să ia decizii de carantinare, fie de localităţi, fie de zone”, a spus Ludovic Orban.

Ce se întâmplă în aceste localități

Astfel, în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 1,5/1.000 de locuitori se va pune problema reducerii participărilor la festivități private, în general a evenimentelor (nu se mai fac nunți și botezuri) închiderea restaurantelor și a pub-urilor în interior când este nevoie, impunerea carantinei și a izolării pe localități.

Totodată, autoritățile se așteaptă ca numărul școlilor care vor trece la sistemul de învățământ online să crească, iar pregătirea constă în aprobarea unor achiziții semnificative de tablete și laptopuri care să fie distribuite în comodat (vor fi folosite doar pe perioada în care copiii vor face școală de acasă, apoi vor fi returnate).

Autoritățile locale și inspectoratele de invățământ sunt cele care au primit acordul să cumpere tablete la prețul de 250 euro/tabletă, în condițiile în care furnizorii autohtoni sunt cu stocurile pe zero, iar pe plan internațional a crescut cererea, ducând, evident, și la scumpirea lor.

În ceea ce privește impunerea restricților, acest lucru se va întâmpla doar local, în funcție de cât de gravă este situația, au mai declarat sursele citate, care au spus că, dacă situația se deteriorează și mai mult, vor urma restricții naționale.

Ultimele date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică o creștere a cazurilor, mai cu seamă în Brașov, Suceava, București:

Brașov 6200 11.29
Suceava 6649 10.47
București 18285 9.71
Argeș 5561 9.08
Ilfov 3499 9.00
Galați 4359 8.13
Vrancea 2740 8.05
Vaslui 3163 8.00
Dâmbovița 4110 7.92
Prahova 6027 7.90