Cum vor fi implementate măsurile de relaxare în România?

Așadar, Alexandru Rafila a subliniat faptul că o primă măsura va avea legătură cu renunțarea la portul măștii de protecție în interior. Mai apoi, spune ministrul, măsurile care vor urma trebuie să permită „întoarcerea la o viață normală”.

„În ceea ce privește relaxarea, eu cred că așa cum am mai spus, o primă măsura va avea legătură cu renunțarea la măști în interior. Ulterior, alte măsuri trebuie să permită întoarcerea la o viață normală. Săptămâna trecută am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ, astfel încât să putem să luăm aceste măsuri. Sigur, măsura trebuie luată de Guvernul României.  (…) Una e să iei, alta e să menții o decizie sustenabilă”, a spus Alexandru Rafila.

Măsurile de relaxare trebuie implementate gradual

Mai apoi, specialistul a explicat faptul că măsurile de relaxare trebuie implementate gradual, astfel încât să nu trecem printr-o întoarcere a numărului mare de cazuri.

„Măsurile de relaxare trebuie întotdeauna luate gradual. Scăderea numărului de infectări nu s-a corelat cu scăderea numărului de cazuri din spitale și nici cu internările la ATI. Grija este legată de asigurarea capacității de asistență medicală. Nimeni nu vrea restricții. Și noi vrem acest lucru. În continuare, trebuie să vedem cum funcționează măsurile. (…) Dacă scoți toate măsurile, există un risc de întoarcere. Nimeni nu vrea acest lucru. Dacă o să fie două sau trei etape, nu am de unde să știu. Sunt 1.800 de paturi alocate în ATI, ar trebuie să avem sub 50% grad de ocupare. Sper să existe cât mai puține etape și lucrurile să se întâmple cât mai repede. Sper să depășim împreună această săptămâni de nerăbdare, care sunt justificate”, a mai spus ministrul.

Când a fost întrebat la ce ne putem aștepta în toamnă, Rafila a subliniat că trebuie pusă în balanță „posibilitatea apariției unui nou val pandemic”.

„Totdeauna trebuie să pui în balanță posibilitatea apariției unui nou val pandemic. Pe măsură ce va trece timpul, cred că putem să vă dăm mai multe detalii. (…) Apar noi tulpini, însă ele nu au putere. Să vedem dacă tulpinile dacă apar sunt neutralizate în urma vaccinării. Atunci, sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Nu cred că trebuie problema unui nou val pandemic, care să pună probleme sistemului de sănătate publică. (…) În circa trei săptămâni, vom ajunge la un număr de cazuri mic.

Așteptăm apariția unui trend descrescător la terapie intensivă, care nu a apărut.  (…) Cred că va scădea sub o mie de cazuri pe zi, în maxim trei săptămâni”, a conchis Rafila.