Se deschide nou capitol diplomatic între Iran și Egipt

O mutare istorică pare să fie în pregătire, orchestrată de Iran! după o perioadă de 40 de ani, Iranul analizează posibilitatea de a restabili legăturile diplomatice cu rivalul său politic, Egiptul.

După o perioadă îndelungată de relații dificile, acest demers ar putea marca o schimbare semnificativă în dinamica geopolitică din regiune.

Ministerul iranian de Externe, Nasser Kanaani, a precizat că discuțiile purtate până în acest punct s-au dovedit a fi promițătoare. El anunță, astfel, un posibil „nou capitol” din punct de vedere al diplomației dintre cele două țări.

„Până în prezent discuţiile au fost promiţătoare şi ambele ţări sunt pe drumul cel bun bună pentru a depăşi diferenţele dintre ele şi pentru a deschide în curând un nou capitol diplomatic”, a declarat, luni, la Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, potrivit agenției de presă Tasnim.

Reluarea relațiilor diplomatice ar putea aduce beneficii nu doar Iranului și Egiptului, ci și lumii islamice în ansamblu, afirmă Kanaani. Această evoluție ar putea avea un impact semnificativ, mai ales în contextul conflictului actual din Fâșia Gaza. Ea ar putea aduce cu sine perspective noi pentru abordarea problemelor regionale și consolidarea solidarității în lumea islamică.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, și omologul său egiptean, Abdel-Fattah al-Sisi, au avut prima lor întâlnire în noiembrie. Aceasta a avut loc cu ocazia unui summit islamic desfășurat în capitala Arabiei Saudite, Riad. Această întâlnire poate fi considerată un pas semnificativ și poate contribui la deschiderea unui nou capitol în relațiile dintre cele două țări, după o perioadă îndelungată de tensiuni diplomatice.

Schimbarea ar putea avea un impact pozitiv asupra întregii lumi islamice

Conform informațiilor furnizate de presa iraniană, cei doi președinți au căzut de acord asupra unui plan de acțiune destinat rezolvării diferențelor din trecut și promovării unei îmbunătățiri a relațiilor bilaterale.

Săptămâna trecută, cei doi președinți au avut o convorbire telefonică. Șefii de stat au discutat despre evoluțiile recente din Fâșia Gaza și au abordat detaliile planului de acțiune. Informațiile au fost confirmate de biroul prezidențial iranian.

Relațiile dintre Teheran și Cairo au fost tensionate în ultimele patru decenii. Egiptul a acordat sprijin națiunilor arabe majoritar sunnite, fiind adesea în competiție cu Iranul, care este dominat de comunitatea șiiților. Divergențele politice și religioase au contribuit la o perioadă îndelungată de tensiuni diplomatice între cele două țări.

Egiptul a semnat, în plus, și un acord de pace cu Israel, în vreme ce Iranul consideră Israelul drept principalul său inamic. Acest factor suplimentar a contribuit la complexitatea relațiilor dintre Iran și Egipt și a consolidat poziția lor opusă în contextul geopolitic al Orientului Mijlociu.

Ultimul șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, care a fost nevoit să plece în exil în urma Revoluției Islamice din 1979, a decedat în Egipt în anul următor și este înmormântat în Cairo. Exilul său și decesul au fost momente semnificative în istoria modernă a Iranului, marcând sfârșitul erei monarhice și instaurarea Republicii Islamice conduse de Ayatollah Khomeini.

Chiar dacă au menținut canalele diplomatice deschise în ultimii ani, pașii concreți, cum ar fi schimbul de ambasadori, rămân încă de realizat.