Marius Budăi, despre pensiile speciale

Marius Budăi, ministrul Muncii, a precizat, la România TV, că, din punctul lui de vedere, cele 190.000 de pensii ale oamenilor din structurile militare (MAI, MApN, SRI) nu ar trebui incluse la pensii speciale. În privința modului în care se va reduce cuantumul pensiilor speciale din România, Budăi a precizat că vor fi urmate două aspecte importante.

,,Primul aspect care aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Iar, tot în acest caz va fi aplicată și  impozitarea cu 15% a sumei necontributive, care trece de valoarea de salariul mediu net pe economie, adica 4.000 de lei.

Ce depășește 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%. Așa cum ce depășește 2.000 de lei se impozitează cu 10%, iar sub 2.000 de lei nu se impozitează”, a explicat Marius Budăi.

Recalcularea se va aplica doar în cazul pensiilor care depășesc salariul în activitate

De asemenea, Budăi a ținut să precizeze, pentru a nu mai exista confuzii, că recalcularea se va aplica doar în cazul pensiilor care depășesc salariul în activitate și că această acțiune nu se face retroactiv.

Provocat să exemplifice în mod clar, cu cifre, dar și să confirme că pensiile magistraților se vor reduce cu 80%, conform amendamentelor depuse pentru modificarea legii pensiilor speciale, Budăi s-a ferit să dea un răspuns ferm.

,,Nu facem calcule, pentru că nu avem normele de aplicare. Ele nu vor putea modifica legea și aș vrea să nu se mai speculeze pe acestă temă. Normele de aplicare nu pot adauga la lege”, a mai spus Budăi.

Ministrul Muncii a fost, însă, cât se poate de ferm atunci când a vorbit despre pensiile din sistemul public.

,,Până la sfârșitul acestui an vom avea în aplicare Legea sistemului public de pensii, cu tot cu recalculare și cu indexare. Și, atenție, indexarea nu exclude recalcularea, sau invers”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi crede că sunt multe aspecte care trebuie respectate când vine vorba de pensii speciale

,,Eu cred că e important ca principiile să fie respectate, de exemplu, nicio pensie să nu depășească salariul, să nu mai avem perioade asimilate foarte mari, în loc să avem aceeași vechime pentru toți, să avem aceeași vârstă de pensionare.

Cred că sunt multe aspecte care trebuie respectate. Eu vorbesc ca om profesionist, am lucrat în domeniu, nu o să folosesc un domeniu din profesia mea ca și dezbatere politică pentru că nu cred că își are rostul”, a declarat Budăi.