Există cinci propuneri de modificări legislative

Senatorul PNL, Ion Iordache, a declarat că în prezent există cinci propuneri de modificări legislative pentru ca angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) să beneficieze de toate avantajele oferite de Legea nr. 197.

Iordache a precizat că a discutat cu liderii de sindicat și cu protestatarii, oferindu-le sprijinul său, propunerea sa fiind de a se ajunge la un consens în privința unui model de modificare a legislației.

„Am vorbit cu liderii de sindicat și cu protestatarii în aceste zile și le-am spus că sunt la dispoziția lor. Eu susțin o inițiativă pe care o propunem cu toții, numai că în momentul de față sunt cinci propuneri diferite de modificare.

Le-am propus să ne așezăm la masă și să susținem un model de modificare a legislației. Altfel, vom ajunge într-o situație în care fiecare dă vina unul pe celălalt. Ce este important este că există o preocupare, există discuții și este pusă pe agenda parlamentară și guvernamentală această problemă.

Cred că ține de noi toți, de politicienii din Gorj, de liderii de sindicat, de oamenii de la CEO să avem în continuare o acțiune și un mod de raportare pentru a merge mai departe.

În momentul de față, marea problemă este că cei care sunt în pensie nu beneficiază de recalcularea pensiei și în plus cei care ies acum la pensie, ies cu o sumă mai mică decât dacă ar fi beneficiat și de celelalte drepturi”, a declarat Ion Iordache.

Casa de Pensii Gorj a emis zeci de decizii în ultima săptămână

Până în prezent, angajații CEO au depus peste 500 de dosare de pensionare conform Legii nr. 197/2021, iar Casa de Pensii Gorj a emis zeci de decizii în ultima săptămână.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, s-a întâlnit miercuri cu conducerea Casei de Pensii Gorj pentru a discuta despre această problemă. Liderul sindical afirmă că șansa celor 1.800 de noi angajați de a rămâne în cadrul CEO depinde de aplicarea rapidă a legii care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani.

„Nu am fost pentru mine personal ci pentru a mă interesa de situația în care se află acum Casa de Pensii legat de ceea ce ne interesează pe noi pe Legea 197. În Gorj, față de celelalte județe, este o situație atipică.

Volumul dosarelor este mult mai mare pentru că majoritatea salariaților sunt din Gorj. Am înțeles că este vorba despre 500 de dosare. În total aproximativ 700 de salariați din CEO și-au depus dosarele la Gorj, Dolj, Mehedinți.

Nu ascund că atunci când am fost în greva foamei țineam foarte mult să se deblocheze această situație pentru că în acea săptămână se făceau actele ca cei 1.800 de salariați cu contracte pe perioadă determinată să fie trecuți Minprest.

Șansa lor să rămână în companie este ca dosarele calculate pe Legea 197, a celor care se încadrează, bătrâni și bolnavi, să meargă înainte cu celeritate”, a declarat Manu Tomescu pentru Radio Infinit.

Promisiuni privind calcularea vechimii în muncă

Manu Tomescu a precizat că există promisiuni pentru ca perioada 2001-2021 să fie recunoscută că fiind lucrată în condiții speciale de muncă.

„Practic se aplică Legea 197, dar fără a se pierde nimic pe calculul pensiilor. Da, într-adevăr, perioada 2001-2021 este calculată fiecărui salariat, indiferent că a lucrat la Termoserv, la exploatare sau la reparații. Această perioadă se calculează la toată lumea la fel, deocamdată.

Noi avem promisiuni că și perioada asta se va recunoaște în ceea ce privește împărțirea întregii vechimi la 25 de ani și nu la 35 de ani. Acum se împarte fragmentat.

Înainte de 2001 se împarte la 25, iar după 2021 se împarte stadiul la 25 de ani și se plătește acel coeficient de 0,50 pentru că angajatorul ne-a plătit contribuțiile pe condiții speciale”, a explicat liderul sindical.

Mii de cereri pentru recalcularea pensiilor

În ceea ce privește recalcularea pensiilor pe Legea nr.197, la Casa de Pensii Gorj există mii de cereri ale unor foști lucrători din minerit și energie, mai transmite sursa citată.

„Deocamdată prioritate au salariații în activitate, iar cei care au ieșit înainte nu au ce să le calculeze pentru din moment ce perioada 2001-2021 nu este recunoscută din punct de vedere al bonusurilor.

Practic, colegii care au ieșit înaintea noastră au aceeași pensie cu cei care ies acum din activitate pe Legea 197. Numai că, noi am deblocat legea și acum se pensionează colegi la 52 de ani dacă au toată vechimea și toate aceste condiții din Legea 197”, a mai spus Tomescu.

Întrebat dacă dosarele vor fi respinse de Casa de Pensii, acesta consideră că nu este cazul.

„Nu cred că le vor respinge. Deocamdată nu au nicio notificare de la Ministerul Muncii în acest sens. Probabil se așteaptă ce am spus și eu: Guvernul României invocă prin vocea ministrului Muncii impactul bugetar”, a mai spus Manu Tomescu.

Clarificări privind cuantumul pensiilor

De asemenea, președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a venit cu precizări în ceea ce privește cuantumul pensiilor pentru angajații CEO pe Legea 197.

„Un angajat de la Rovinari va încasa o pensie de 5.700 de lei și ar fi luat mai mult dacă nu avea la Pilonul II”, a declarat acesta, contrazicându-l pe liderul sindical Vasile Tivig care vorbea despre valori mult mai mici.