Nu se mai poate retrage numerar la benzinării în Germania

Din 30 iunie 2025, clienții băncilor din grupul Cash Group – Postbank, Commerzbank, Deutsche Bank și HypoVereinsbank – nu vor mai putea retrage numerar din benzinăriile Shell din Germania. Acest serviciu, introdus în 2010, oferea o alternativă rapidă și accesibilă pentru cei care aveau nevoie urgentă de bani lichizi, în special în afara programului bancar obișnuit.

Sistemul era simplu și eficient: clienții se prezentau la casa benzinăriei cu cardul, introduceau PIN-ul și puteau retrage sume de până la 1.000 de euro, fără a fi obligați să cumpere ceva. Dispariția acestui serviciu afectează în mod direct accesul la numerar în zonele rurale și în timpul nopții.

Fără informații clare privind o alternativă

Colaborarea dintre Shell și băncile Cash Group a acoperit aproximativ 1300 de benzinării din întreaga Germanie. Însă, în ciuda apropierii termenului de încetare, informația privind posibilitatea retragerii numerarului este în continuare afișată pe site-ul Postbank, potrivit karlsruhe-insider.de. Lipsa de comunicare clară alimentează confuzia în rândul clienților care depind de acest serviciu.

Deocamdată nu există detalii oficiale despre posibile alternative. Nu se știe dacă vor fi inițiate parteneriate noi cu alte rețele de benzinării sau dacă băncile vor compensa serviciul într-un alt mod.

benzina, motorina, preturi, carburanti
SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou pas spre o societate fără numerar? Accesul la bani lichizi devine tot mai dificil

În Germania, numărul bancomatelor este în scădere constantă. Asociația BVR indică drept cauze costurile ridicate de întreținere, reducerea numărului de sucursale bancare și riscul crescut de jafuri. Pentru mulți germani, în special în zonele mai puțin urbanizate, acest context limitează sever opțiunile de acces rapid la numerar.

Benzinăriile, spre deosebire de bănci sau supermarketuri, au program extins și nu sunt afectate de restricțiile comerciale de duminică. Ele deveniseră un punct strategic pentru retragerile neplanificate de numerar. Eliminarea acestui serviciu echivalează cu pierderea unei ancore în infrastructura financiară cotidiană.

Deși autoritățile nu au anunțat oficial o tranziție completă către plățile digitale, măsurile luate de bănci și infrastructura în declin sugerează o direcție clară. Pentru mulți cetățeni, mai ales cei fără acces facil la tehnologie, măsurile reprezintă o problemă.