Vicepreşedintele USR, deputatul Iulian Bulai, a cerut, marţi, ministrului de Interne, să plafoneze amenzile pentru cei care încalcă ordonanţele militare la venitul lunar al persoanei sancţionate, iar pentru cei care nu au venituri, amenzile să fie de 500 lei.

Parlamentarul USR Neamţ a explicat că persoanele care încalcă regulile pe timpul stării de urgenţă trebuie sancţionate, dar că scopul amenzilor nu trebuie să fie „falimentul personal”.

„Îşi imaginează cineva că un om cu venit lunar de 500 de lei va putea plăti vreodată o amendă de 2.000 de lei? Sau că scopul unei amenzi e să execuţi silit o bătrână pensionară cu venit de 200 de lei, ajunsă a doua oară fără declaraţie la piaţă? Cei care încalcă regulile de ieşit din casă pe timpul stării de urgenţă trebuie, desigur, sancţionaţi. Dar scopul sancţiunii e corecţia, învăţarea de minte, nu falimentul personal. Cu atât mai mult cu cât cei amendaţi nu sunt mereu rău-voitori care sfidează statul, ci oameni care nu ştiu, care uită, care greşesc”, a scris vicepreşedintele USR, deputatul Iulian Bulai.

Riscăm să producem echivalentul închisorilor pentru săraci

Parlamentarul a adăugat că amenzile emise pentru încălcarea ordonanţelor militare depăşesc încasările din impozitul pe profit.

„Raportat la veniturile din România, depăşesc orice sancţiune de acest fel din Europa. Iar aceste amenzi riscă să producă efecte dramatice după pandemie. Să producem echivalentul închisorilor pentru săraci, cu angajaţi ai statului blocaţi în recuperări de amenzi de mii de lei de la şomeri şi muncitori cu ziua”, a mai spus deputatul USR Neamţ, potrivit Agerpres.