Forțele ruse sunt instalate în prezent pe aproape 125.000 km2, a declarat, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul anunță și revenirea treptată a ambasadelor în capitala ţării, Kiev.

Joi, 2 iunie, armata rusă și-a înăsprit stăpânirea în estul Ucrainei, obiectivul său prioritar în acest război, ceea ce i-a permis să pună mâna pe 20% din țară, potrivit Kievului. Orașul Sievierodonețk este încă atacat, asemănările cu asediul lui Mariupol sunt tulburătoare, chiar dacă s-au înregistrat, în ultimele ore, „câteva succese ucrainene” de remarcat în orașul regiunii Lugansk, scrie Le Monde. 

Înainte de invazie, forțele ruse sau pro-ruse controlau acolo 43.000 km 2, de la anexarea Crimeii și capturarea unei treimi din Donbas în 2014. Din 24 februarie, au avansat în mod deosebit în est și spre sud, de-a lungul Mările Negre și Azov, controlând acum un coridor strategic de coastă care leagă estul Rusiei de Crimeea. Astăzi, aproape 125.000 km 2, sau 20% din țară, se află în mâinile Moscovei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Regiunile ocupa de Rusia în Ucraina

„Cea mai dificilă situație” este în Lugansk, una dintre cele două regiuni ale Donbasului, a subliniat comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zaluzhni, citat într-un comunicat de presă al armatei publicat în noaptea de miercuri spre joi. După eșecul ofensivei lor fulgerătoare cu scopul de a doborî guvernul de la Kiev, forțele ruse se concentrează pe cucerirea Donbasului (est), unde acum se desfășoară un război de uzură, în special în jurul orașului strategic Sievierodoneţk. Iar tactica ruloului compresor a Moscovei de a cuceri încet teritoriul pare să-şi arate roadele.

Sievierodoneţk, capitala administrativă a regiunii, este „ocupată în proporţie de 80%” de forțele ruse, iar luptele fac ravagii pe străzi, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai. Domnul Zelenski a spus, joi seară, în mesajul său zilnic că situația din Donbas nu s-a „schimbat semnificativ în timpul zilei” .

„Am avut câteva succese în bătălia pentru Sievierodoneţk. Dar este încă prea devreme. Aceasta este cea mai dificilă zonă în acest moment”, a spus el, referindu-se la o situație similară în zona înconjurătoare, în special în Lisichansk și Bahmut.

Presiunea rusă rămâne semnificativă și asupra Donețk, cealaltă regiune Donbas’, în special Sloviansk, la aproximativ 80 km vest de Sievierodoneţk. Aproximativ 100 de persoane au părăsit joi orașul din estul Ucrainei, acum fără apă și electricitate, în timp ce primarul le-a cerut locuitorilor să evacueze. Marți, o lovitură rusă a ucis trei persoane și a rănit alte șase în oraș și a provocat pagube mari, potrivit martorilor intervievați de AFP.

În discursul său, Volodimir Zelenski a salutat întoarcerea a 50 de misiuni diplomatice în capitală, mutate anterior la Lviv sau în altă parte: „Din ce în ce mai multe ambasade își reiau activitățile cu drepturi depline la Kiev. Acest lucru este foarte important, nu numai în practică, pentru munca diplomaților, ci și simbolic”.

Înainte de a adăuga: „Fiecare nouă ambasadă care se întoarce în capitala noastră mărturisește credința în victoria noastră. Credința că Ucraina își va putea apăra statutul în acest război, dezlănțuit pe pământul nostru de către Federația Rusă”.

Președintele, Volodimir Zelenski, nu a omis să amintească care este ordinea priorităţilor sale: „Sarcina principală rămâne să acumuleze cât mai mult sprijin pentru Ucraina. În primul rând defensiv, financiar și, bineînțeles, politic. Este foarte important ca acum, în câteva săptămâni, să avem un răspuns din partea Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei. Așteptăm cu nerăbdare”.

Sancțiuni pe bandă rulantă pentru Rusia

La nivel diplomatic, țările UE au aprobat joi un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv un embargo, cu scutiri, privind achizițiile de petrol, dar au renunțat la înscrierea pe lista neagră a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, sub presiunea Ungariei.

În Statele Unite, administrația Biden a anunțat o nouă serie de sancțiuni care vizează oligarhii sau membrii „elitei” Moscovei, inclusiv pe purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. „Sunt recunoscător președintelui Biden, tuturor prietenilor noștri americani și poporului Statelor Unite pentru sprijinul acordat”, a menționat domnul Zelenski joi seară. Ucraina așteaptă, de asemenea, livrările de sisteme de lansatoare de rachete mai puternice promise de Joe Biden, în speranța că acest lucru va schimba echilibrul de forţe pe teren.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, după o întâlnire cu președintele Joe Biden la Washington, că țările occidentale ar trebui să se pregătească „pentru un război de uzură”, pe „termen lung”.

Războiul din Ucraina „s-ar putea încheia mâine, dacă Rusia pune capăt agresiunii sale”, a spus domnul Stoltenberg, miercuri, în timpul unei conferințe de presă alături de șeful diplomației americane, Antony Blinken. Dar „în acest stadiu, nu vedem niciun semn în această direcție”, a adăugat el. Războiul dus de Rusia în Ucraina va dura „multe luni”, a spus domnul Blinken.