Valul de accidente rutiere de pe şoselele din România, din ultimele zile, nu i-a scăpat ministrului Lucian Bode. El afirmă că, din păcate, ţara noastră România se află în topul clasamentului european la numărul persoanelor decedate în accidente rutiere.

Aproape 1700 de răniţi grav după primele şase luni din 2021

„În acest weekend, după tragedia de la Sibiu, de la Bacău, de la Bihor şi, acum, din Olt, dacă ne uităm pe o statistică, evident, din nefericire, România se află în topul clasamentului european la numărul de persoane decedate în accidente rutiere.

Raportându-ne la anul 2019, pentru că anul 2020 a fost un an atipic, pe care nu putem să îl luăm ca an de referinţă în ceea ce priveşte accidentele rutiere grave pe drumurile publice, am avut, spre exemplu, 8.125 de răniţi grav. Dacă ne raportăm numai la semestrul I din 2021, avem 1.667.

Pe şase luni de zile, numărul accidentelor grave, al persoanelor decedate şi al răniţilor grav a scăzut, în raport cu anul 2019”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, într-o conferinţă susţinută la Cernavodă.

Cele cinci cauze principale care duc la accidente rutiere

Lucian Bode vorbeşte despre cauzele principale care conduc la tragediile de pe şosele României, dar şi despre sancţiunile contravenţionale aplicate în speranţa diminuării numărului de accidente.

„Pe primul loc se află indisciplina pietonilor, pe locul doi viteza, trei – indisciplina bicicliştilor, patru – neacordarea priorităţii de trecere la pietoni, cinci – neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor.

Cum reuşim să limităm aceste tragedii pe şosele? În 2019, pentru combatarea primelor cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave la care am făcut referire, am aplicat 929.666 de sancţiuni contravenţionale. Practic, 48% din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate la nivel naţional pentru nerespectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice s-au aplicat în legătură cu cele cinci cauze generatoare de accidente grave.

La fel s-a întâmplat şi în primul semestru al anului 2021, pentru combatarea primelor cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave am aplicat 409 sancţiuni”, a mai precizat ministrul Lucian Bode.

Primele concluzii după tragedia de duminică, din judeţul Bacău

În cazul accidentului de duminică, de la ieşirea din localitatea Răcăciuni, în judeţul Bacău, Lucian Bode a explicat că respectivul accident s-a produs pe un segment de drum cu vizibilitate foarte bună şi că, din primele cercetări la faţa locului, nu au fost identificate urme de frânare, transmite Agerpres.

„Sigur că ne uităm la ce s-a întâmplat în Bacău, şapte morţi şi în continuare răniţi grav cinci; ce s-a întâmplat la Sibiu, patru morţi. Ne uităm şi la condiţiile de trafic.

Spre exemplu, la Bacău, segmentul de drum pe care s-a produs accidentul este în aliniament, vizibilitatea foarte bună, timp de zi, fără restricţii. Din primele evaluări şi, sigur, vom prezenta public concluziile finale la faţa locului nu au fost identificate urme de frânare. Aşadar, conduita rutieră a conducătorilor auto este foarte importantă tot timpul în trafic.

De aceea fac apel către toţi participanţii la trafic să circule cu prudenţă. (…) În ceea ce priveşte riscul rutier generat de conducătorii autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, pentru că am avut tragedia de duminică dimineaţa, din judeţul Bacău. Procentul din total accidente grave este de 1%, mai exact vorbim despre persoane decedate 35 în 2019, din 1.864 câte persoane au decedat în 2019, în urma accidentelor rutiere grave”, a mai spus Bode.

„Te gândeşti ce a fost în capul acelor conducători auto”

În ceea ce priveşte măsurile luate în urma accidentului produs pe 19 iulie, pe A2, Lucian Bode a declarat că au fost reţinute 11 permise de conducere, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru circulaţia în sens opus şi au fost aplicate nouă sancţiuni pentru oprirea pe banda de urgenţă.

„Ieri (duminică – n.red.) am avut 74 de poliţişti doar pe A2, ajutaţi de un elicopter, ajutaţi de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Încercăm să facem tot ce ţine de noi pentru a preveni astfel de tragedii, dar când constaţi că zeci de autoturisme aleg să circule pe contrasens pe autostradă, te gândeşti ce a fost în capul acelor conducători auto.

Apropo de incidentul din 19 iulie, vreau să vă spun că, până în acest moment, au fost reţinute 11 permise de conducere, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru circulaţia în sens opus şi, de asemenea, au fost aplicate nouă sancţiuni pentru oprirea pe banda de urgenţă”, a mai afirmat Bode.

Sursa foto: Dreamstime