Se dau bani pentru românii care merg în magazine și fac asta! Schimbare totală a modului în care facem cumpărături

Pentru a facilita returnarea ambalajelor de băuturi răcoritoare, apă și bere, acestea vor avea pe etichetă un cod de bare special, dar și un logo, anunță directorul executiv al asociației Berarii României, Julia Leferman.

”Va exista un logo specific siste­mului, pe care consumatorul să-l poa­tă recunoaşte cât mai uşor, pe lân­gă codul de bare naţional, pentru a evita importul de ambalaje goale din alte ţări. Ambalajul trebuie să nu fie deteriorat, să aibă eticheta întrea­gă pentru a putea fi scanat codul de bare specific sistemului”, a spus aceasta.

De asemenea, ea a mai precizat că sunt prevăzute și sisteme antifraudă, referindu-se la posibilitatea ca oamenii să aducă sticle goale din alte țări și să dorească să le introducă în sistemul național.

Despre sistemul de garanție-returnare s-a vorbit de mai mult timp, iar acesta presupune plata de către români a unei garanții de o,50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată. Dacă aceste sticle sunt returnate, oamenii își pot primi cei 50 de bani înapoi. Sticlele care pot fi returnate sunt cele de apă, băuturi răcoritoare, bere, vin și băuturi spirtoase.

După ce ambalajul a fost golit, acesta se aduce la unul dintre punctele de returnare prezente în orice magazin din România, iar clientul va primi pe loc garanția, fără a fi solicitat bonul fiscal.

Acest sistem dorește să ajute România să-și atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european. Concret, acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din sticlele de plastic puse pe piață. Până în anul 2029 se dorește ca proporția să crească la 90%.

Însă acesta nu este singurul scop al sistemului. Autoritățile spun că el va ajuta și la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare și pentru restul tipurilor de materiale – 75% sticlă, 60% aluminiu – începând cu 2030.

Cum vor intra românii în posesia banilor pentru ambalajele returnate?

Persoanele care returnează ambalajele mai sus menţionate vor primi câte 50 bani pentru fiecare sticlă sau doză. Rambursarea garanției se va face în numerar, plată pe card sau prin vouchere care vor putea fi valorificate în unitățile comerciale, spunea Executivul în luna octombrie a anului trecut.

Producătorii vor plăti un tarif de administrare, iar contra sumei respective, SGR va asigura recuperarea din piaţă a ambalajelor.

În cazul în care ambalajele sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorului final în numerar.

În cazul în care ambalajele sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorului final sub formă de voucher. Consumatorul final, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, poate preschimba acel voucher în numerar sau îl poate utiliza la efectuarea cumpărăturilor.