Analistul economic Adrian Câciu vine cu o informație care îi va zdruncina puternic pe mai toți românii mai ales înainte de Crăciun. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook el susține că în acest moment carnea de porc are un preț mai mare cu 5-6 lei/kg decât prețul normal, mai ales când discutăm despre carne de porc din import.

„La acest moment marii retaileri valorifică carnea de porc cu un preț mai mare cu 5-6 lei/kg decât prețul normal, mai ales când discutăm despre carne de porc din import.

În Europa prețurile la carne de porc sunt cu 29% mai mici decât în urma cu 1 an, existând surplus datorat reducerii consumului.

Prețul per kilogram carne carcasă în Europa a scăzut la 7 lei de la peste 9,5 lei la începutul anului.

În România din păcate acest lucru nu se vede, mai ales în retail, unde peste 75% din carcase provin din import.

Cum spuneam, avem o scumpire cu 5-6 lei pe kilogram la carnea macră (pulpa, spată, fleică, piept) sau chiar mai mult dacă discutăm de ceafă dezosată sau muschi de porc.

Nu e corect mai ales că tot profitul rămâne retailerului

Nu e corect mai ales că tot profitul rămâne retailerului, pentru că nici importatorul și nici eventual producătorul autohton nu încasează altfel decât maxim la preț european (producătorii de carne de porc din intern încasează chiar cu 20 de euro mai putin la carcasa de 100 kg).

Cel mai afectat este evident consumatorul. Și mai ales în această perioadă când înregistrăm un vârf de consum având în vedere perioada sărbătorilor.

Nici retailul de produse din carne nu face exceptie și asta deși cei din industria alimentară au reușit să mențină prețurile de la început de an, compensând costurile suplimentar apărute cu scăderea preturilor la materia primă de bază.

Retailul în schimb a mers în sus cu prețurile la raft.

Vom vedea dacă și cu profiturile declarate.

Voi ce ziceți?”, a comentat Adrian Câciu pe Facebook.