Carne de miel adusă tocmai din Australia, pe rafturile magazinelor din România

O nouă tendință atrage atenția publicului care merge la cumpărături în marile magazine: carne de miel adusă tocmai din Australia. Aceasta își face tot mai des loc pe rafturile supermarketurilor din țară. Deși producătorii locali își promovează oferta de carne proaspătă, unele lanțuri de magazine preferă să importe materia primă din străinătate.

Conform informațiilor furnizate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, prețul mediu pentru carnea de miel din Australia se situează în jurul sumei de 28 de lei pe kilogram. Organizația a evidențiat discrepanța alarmantă dintre exportul de miei din România și importul de organe de miel din Australia.

În timp ce țara exportă carne de miel, unele magazine preferă să aducă organele de miel tocmai din străinătate, fapt care a generat reacții critice din partea consumatorilor.

Pe lângă preocupările legate de proveniența și calitatea produselor, consumatorii sunt îngrijorați și de fluctuațiile de prețuri observate în piață. Mulți dintre aceștia semnalează creșteri substanțiale ale prețurilor, iar alții remarcă că prețul aceluiași produs a fost mult mai mic în trecut.

În contextul în care se apropie sărbătorile de Paște, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a adus în atenția publicului o ofertă pentru miel sau ied la prețul de 50 de lei pe kilogram, sugerând că acest preț ar putea fi pentru carnea carcasă.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prețurile la carne au crescut anul acesta

Potrivit estimărilor actuale ale crescătorilor de ovine, prețul mieilor ar putea înregistra o creștere ușoară în acest an, comparativ cu anul precedent, dar nu într-o măsură semnificativă.

Conform declarațiilor oierilor, prețul mediu pentru carcasa de miel ar urma să se situeze în jurul sumei de 40 de lei/kg. Cu toate că anul acesta se anticipează unele creșteri în ceea ce privește costurile cu carburanții și electricitatea. Acestea ar putea fi totuși compensate de un preț mai stabil al cerealelor, conform spuselor unor reprezentanți ai sectorului.

Deși prețul la de la fermier este estimat să se situeze în general între 20 și 22 de lei/kg, acesta ajunge la 40 de lei/kg la nivelul carcasei.

Cele mai recente date Eurostat arată că prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023. În rândul țărilor membre cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%), conform datelor.