Premierul Suediei, Magdalena Andersson a precizat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „ceva împotriva Rusiei”. Magdalena Andersson a anunțat că partidul său speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.

Premierul Suediei a declarat că va merge în Parlament cu scopul de a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO.

De asemenea, Magdalena Andersson a spus că există șanse ca îndoielile Turciei cu privire la potențiala aderare a Finlandei și Suediei să fie rezolvate, informează BBC.

Trebuie spus că ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că este „inacceptabil și revoltător” faptul că noii membri potențiali sprijină grupul militant kurd interzis PKK.

Suedia cere luni sprijinul parlamentului pentru aderarea la NATO

Premierul suedez Magdalena Andersson va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO, a anunţat aceasta duminică, după ce Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a renunţat la opoziţia faţă de aderarea la alianţa militară, transmit Agerpres, conform AFP.

„Mâine mă voi asigura că există o largă susţinere în Riksdag pentru o candidatură la NATO, iar apoi vom putea lua o decizie la nivelul guvernului”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

Candidatura la NATO se bucură deja de susţinere în parlamentul suedez. O candidatură comună cu Finlanda este „cel mai bun” lucru pentru Suedia şi securitatea sa, a adăugat şefa guvernului suedez.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO „fără întârziere”.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

Anunțul oficial Finlandei de aderare la NATO

Pe de altă parte, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat, duminică, faptul că țara va solicita aderarea la NATO.

Președintele și premierul Finlandei au anunțat oficial că doresc aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică în timpul unei conferințe de presă. Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu Kremlinul.

Vladimir Putin a fost informat telefonic de planurile Finlandei

Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui Rusiei, Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO.

Joi, 12 mai, preşedintele Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat luarea acestei decizii, ce reprezintă o schimbare majoră în politica de securitate a Finlandei. Comisia de Apărare din Parlamentul finlandez a dat deja un aviz favorabil pentru demers, apreciind că aderarea la NATO este cea mai bună opţiune pentru Finlanda în vederea garantării securităţii naţionale.

„În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibilitatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune.(…) Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă.

Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, este declaraţia comună a preşedintelui şi premierului Finlandei, de joi, 12 mai.