Începând din 1 ianuarie 2023, toți proprietarii de locuințe din România care închiriază vor fi obligați să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Chiriile cresc din nou de la începutul anului viitor

Măsura este una necesară, potrivit Fiscului care a transmis că în primele luni ale acestui an s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului trecut.

Potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară, aproximativ 34% dintre chiriași nu au contract înregistrat la ANAF, iar 31% dintre ei nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere la Fisc.

Pentru a nu resimți plata impozitului de 10%, unii proprietari ar putea mări chiriile, ceea ce ar reprezenta un risc pentru ei întrucât prețurile mari i-ar putea face pe chiriași să plece.

Astfel, de la începutul anului viitor proprietarii vor fi nevoiți să plătească impozit, iar cei care nu respectă această prevedere riscă dosar penal. Acest lucru va duce, cel mai probabil, la o nouă creștere a prețului chiriilor, care oricum au crescut în 2022 cu valori cuprinse între 13 şi 28%. Doar la sfârșitul lunii septembrie, prețurile chiriilor au crescut cu 10%-15%.

„Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% – 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi – astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră”, a explicat un agent imobiliar.

Creșterea ROBOR și IRCC va influența valoarea chiriilor

O altă problemă este reprezentată de creșterea ROBOR și IRCC, care mărește ratele la credite. Astfel, proprietarii care au achiziționat locuința prin credit imobiliar vor avea tendința de a crește valoarea chiriilor pentru a-și acoperi ratele.

„Din chirie pentru impuneri venitul impozabil se calcula prin scăderea unei cote forfetare de 40% care acum a dispărut, practic acum chiria va fi supusă impozitului de 10%, măsură pe care eu o consider de înțeles pentru că trebuie să ținem cont că proprietarii de apartamente pe care le închiriază au și costuri, unul dintre acestea e impozitul pe clădire, care vor să-l mărească cu 50%”, explică Gabriel Biriș, expert fiscal, potrivit observatornews.ro.