UPDATE: Comisia Europeană propune oficial stoparea completă a importurilor de țiței din Rusia, treptat, ”într-un mod ordonat, în următoarele șase luni”. Importul de produse rafinate (benzină, motorină, etc) va fi eliminat complet până la sfârșitul anului 2022

Von der Leyen anunţă al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei: UE interzice importul de petrol rusesc, elimină Sberbank şi alte două bănci ruse din SWIFT, interzice trei televiziuni ruse şi realizează o listă a celor care au comis masacrul de la Bucea.

În cursul zilei de marți, Comisia Europeană a finalizat propunerea pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu scopul de a întrerupe finanțarea războiului în Ucraina. Printre sancțiunile noului pachet se numără oprirea treptată a achizițiilor europene pe o perioada între 6 și 8 luni, până la finalul acestui an, însă Ungaria și Slovacia sunt scutite de la această măsură. Un oficial european a declarat că acest două țări nu au deschidere la mare și sunt dependente de gaz rusesc.

Pe de altă parte, diplomați europeni la curent cu această temă spun că există țări care vor să beneficieze de o astfel de derogare, printre care se numără Bulgaria și Cehia. Pe acest fond, premierul bulgar a declarat că există țări care nu vor putea rezista, făcând referire la faptul că țara sa este aproape complet dependentă de gaz rusesc, scrie France Presse.

„Trebuie să evităm efectul de contaminare, toată lumea va dori scutiri. Va trebui să găsim soluţiile potrivite”, a spus un oficial european.

Dificultăți în adoptarea propunerii

Presa internațională mai scrie că propunerea a fost adoptată noaptea târziu din cauza dificultăţilor puse de unul dintre comisarii reuniți la Strasbourg. Propunerea a fost comunicată în jurul miezului nopţii ambasadorilor statelor membre, care vor începe să o studieze în cadrul unei prime întâlniri, miercuri, la Bruxelles.

Nu este prevăzută nicio comunicare din partea Comisiei Europene înaintea intervenţiei preşedintelui Ursula von der Leyen în faţa europarlamentarilor miercuri dimineaţa, au spus mai multe surse.

„Nu ştiu dacă adoptarea propunerii va fi posibilă până la sfârşitul săptămânii”, a declarat luni ministrul german al energiei, Robert Habeck, după o întâlnire cu omologii săi la Bruxelles.

„Este necesară unanimitatea, nimic nu este garantat. Fiecare nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este mai greu de adoptat deoarece impune fiecărui stat membru alegeri politice”, a explicat oficialul european.

Rusia exportă două treimi din petrolul  către UE

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, 65% din petrolul şi 85% din gazul folosite de Ungaria provin din Rusia.

Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE. În 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere achiziţionate de UE, iar factura s-a ridicat la 80 de miliarde de dolari, a indicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Pe lângă acest embargo progresiv, statele membre examinează, de asemenea, măsuri imediate precum o taxă pe transportul cu cisterne, potrivit oficialului european.

Noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE, a precizat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.