Patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia

La summit, liderii țărilor NATO vor conveni asupra consolidării forțelor pe flancul estic al alianței, prin desfășurarea a patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, după cum a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolideze poziția NATO în toate domeniile, cu creșteri majore în partea estică a alianței pe uscat, în aer și pe mare”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă înaintea summitului de la Bruxelles.

El a precizat că, noile grupuri de luptă, alături de forțele deja existente în țările baltice și în Polonia, va aduce NATO în postura de a avea opt grupuri multinaționale de-a lungul flancului estic al alianței.

Stoltenberg a mai declarat că această criză ucraineană a arătat că NATO trebuie să își reseteze postura de descurajare și de apărare pe termen lung, o chestiune pe care liderii NATO sunt așteptați să o discute la următorul lor summit periodic de la sfârșitul lunii iunie, la Madrid.

Problema Chinei în această criză

Potrivit lui Stoltenberg, liderii NATO urmează, de asemenea, să convină asupra unui ajutor suplimentar pentru Kiev, inclusiv echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Stoltenberg a cerut, de asemenea, Chinei să condamne războiul Rusiei din Ucraina și să nu ofere „sprijin material” Moscovei.

Chiar dacă Beijingul nu a condamnat invazia Rusiei, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la război. Cu toate acestea, viceministrul chinez de externe, Le Yucheng, a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei devin „din ce în ce mai scandaloase”.

Ce declarații va face Klaus Iohannis

În cadrul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie „ferm”, „coordonat”, „unitar” şi „substanţial”.

„Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră”, se evidenţiază în comunicat.

Şeful statului va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.

Preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.

Volodimir Zelenski se va adresa liderilor NATO

De asemenea, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc la Bruxelles.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a indicat că Volodimir Zelenski va „participa activ” la summit, „minim” cu un discurs şi „maxim” prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video”.

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse, potrivit purtătorului său de cuvânt. „Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie”, a spus el. În schimb, „nu vor fi discutate noi formule de securitate” pentru Ucraina, a subliniat purtătorul de cuvânt.