Profesorul Anton Hadăr a explicat că aproximativ 1,8 milioane de români nu vor beneficia de creșterea pensiilor în septembrie. Acest lucru ar fi cauzat de noua formulă de calcul. Ea nu îi avantajează pe cei care s-au pensionat în ultimii patru ani.

În plus față de aceștia, există alte categorii de români pentru care există riscul ca pensiile să rămână la același nivel pentru următorii 4-6 ani.

Românii care vor sta până în 2026 să le crească pensia

Printre aceste categorii se numără cei cu grupe de muncă. Nu toți aceștia sunt afectați. Conform lui Hadăr, pensia lor nu va crește decât dacă au avut și puncte de stabilitate și ani de muncă.

Profesorul a explicat că există deja valori mari ale valorii punctului de referință (VPR) în aceste categorii. De exemplu, pentru cei care au lucrat exclusiv la CFR, VPR-ul este de 101. Aceștia nu vor putea recupera creșteri ale pensiilor dacă nu au avut ani de muncă.

„La cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă. Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referință – n.r.) foarte mari. Spre exemplu la Calea ferată: cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia”, a spus acesta conform Antena 3 CNN.

pensii, pensie, pensia, pensionari. pensionar, pensionara
Pensie mai mică pentru anumiți români/SURSA FOTO: Dreamstime

Pensie la același nivel timp de 5-6 ani

De asemenea, în alte domenii, cum ar fi industria minieră, valoarea VPR-ului poate ajunge la 135 sau chiar 142. Pentru aceste categorii de pensionari, există riscul ca pensiile să rămână la același nivel timp de 5-6 ani, într-o perioadă de înghețare a acestora.

Există și alte grupuri de pensionari care, deși au lucrat în aceleași condiții, au VPR-uri mult mai mici. Ei trebuie să aștepte creșteri ale pensiilor. Hadăr a subliniat că aceasta este prevederea legii și că el nu a contribuit la elaborarea acesteia în niciun fel.

Ce spune legea pentru cei ce lucrează în condiții deosebite sau speciale

Conform noii legi, lucrătorii care desfășoară activități în condiții deosebite sau speciale primesc un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună de activitate în aceste condiții.

În contrast, vechea lege prevedea o majorare a punctajelor lunare realizate în acele perioade cu 25% sau 50%, în funcție de grupa de condiții. Diferența de calcul între cele două legi poate genera o discrepanță de până la 7 puncte în defavoarea pensionarului sau a asiguratului care a lucrat în condiții speciale, ceea ce înseamnă o pensie mai mică pentru aceștia.

Locurile de muncă considerate a fi în condiții deosebite sau speciale sunt cele care pot duce la îmbolnăviri profesionale pe termen lung.