Prefectul Municipiului București, Traian Berbeceanu a vorbit despre situația pandemiei de coronavirus în Capitală. Se pare că Bucureștiul se apropie din nou de o rată de infectare de 3 la mia de locuitori.

În plus, noua metodă de raportare a cazurilor a intrat și ea în vigoare, iar focarele din spitale şi centrele de îngrijire sunt incluse în calculele de raportare a incidenţei coronavirusului.

Prefectul Capitalei a anunțat că într-adevăr, Bucureștiul are o rată de infectare de 2,42 la mia de locuitori, însă s-a declarat încrezător că va rămâne în scenariul galben.

“Avem o rată de infectare de 2,42 la mia de locuitori și avem încredere și sperăm că vom rămâne la scenariul galben.

Odată cu aplicarea acestei noi metode de calcul a incidenței de contaminare vreau să va spun că orașele mari, cum este Capitală, sunt prea puțîn afectate. Fără aceste focare, incidența ar fi fost de 2.40. Cu aceste focare este 2.42.” a explicat acesta, la Antena 3.

Traian Berbeceanu nu vrea intrarea în scenariul roșu

Totodată, el a mai subliniat faptul că nu își dorește să ia în calcul trecerea la scenariul roșu. Acest lucru ar însemna din nou reînchiderea restaurantelor, a cafenelelor și a teatrelor.

“În ipoteza nefericită în care am atinge pragul de 3 infectați la mia de locuritori, ne obligă actele normative aflat în vigoare să luăm măsurile respective și să închidem activitățile la interior din nou, pentru restaurante, cafenele, săli de spectacole, cinematografe, teatre.”, a mai spus Berbeceanu.

De menționat este faptul că, până în prezent, Institutul Național de Sănătate Publică nu introducea focarele în raportările zilnice. Începând de joi însă, acestea urmează să fie introduse.

Focarele reprezintă instituțiile unde sunt cel puțin 3 cazuri confirmate de COVID-19 și unde se poate demonstra, în cadrul anchetei epidemiologice, că transmiterea a fost de la o persoană la alta.

Reintroducerea Capitalei în scenariul roșu ar însemna închiderea școlilor și trecerea la școala online din nou. Totodată, resturantele, barurile, cafenelele și teatrele ar urma să fie și ele închise în cazul în care Bucureștiul depășește incidența de trei la mia de locuitori.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea