Disputa dintre fermierii din Lungulețu și instituțiile statului s-a intensificat după ce mai mulți agricultori au fost acuzați că utilizează ilegal apa din râul Dâmbovița. Situația a generat o serie de intervenții din partea autorităților centrale, inclusiv ale ministrului Mediului și ale ministrului Agriculturii. Tema: utilizarea unei resurse tot mai limitate – apa – și reglementarea modului în care aceasta este captată și folosită pentru irigații.

Lungulețu, sub presiunea reglementărilor legate de irigații

Localitatea dâmbovițeană a intrat în atenția publică după ce un agricultor a fost verificat de poliție în timp ce iriga culturile cu apă din Dâmbovița.

Deși nu au fost aplicate sancțiuni, momentul a declanșat nemulțumiri în rândul fermierilor. Aceștia spun că folosesc apa din râu de ani de zile, fără ca acest lucru să fi fost considerat ilegal anterior.

Reprezentanții Apelor Române atrag însă atenția că aceste captări neautorizate pot afecta volumul de apă disponibil pentru consumul populației.

În special în perioadele de secetă, utilizarea necontrolată a resursei riscă să creeze dezechilibre în alimentarea orașelor mari, inclusiv a Bucureștiului. Autoritățile locale au fost nevoite să intervină pentru a calma spiritele și a facilita un dialog între părți.

„Autoritățile de control vor face controale. E evident că apa e o resursă limitată, de aceea avem și aceste probleme, în contextul schimbărilor climatice și a secetei. Apa devine o resursă foarte important de gestionat corect.

Au avut loc deja întâlnirile cu reprezentanții agricultorilor din zonă și cu toții au fost de acord că vor respecta legea și vor fi respectate aceste protocoale. Legea e făcută ca să fie respectată, dar ea are aici și un sens, un rol, de a gestiona o resursă limitată”, a declarat Buzoianu.

Diana Buzoianu
Diana Buzoianu, sursa poza: Arhiva

Ministrul Mediului: Să plătească sume modice, sub 10 lei pentru mia de metri cubi

Prezentă într-un interviu televizat la Antena 3, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că fermierii trebuie să intre în legalitate și să plătească o sumă simbolică pentru apa utilizată.

În opinia sa, este vorba despre o măsură de normalitate care urmărește monitorizarea și gestionarea eficientă a unei resurse esențiale.

„Intrarea în legalitate a agricultorilor, să declare exact câtă apă iau, și să plătească niște sume modice: sub 10 lei pentru 1000 de metri cubi pentru apa de suprafață.

E vorba de sume foarte mici, dar e important să știm câtă apă se ia de acolo. Aceste lucruri sunt o normalitate și așa e legea. Legea va fi respectată.

E o sumă absolut modică”, a spus ministrul.

Ea a mai subliniat că legea are scopul de a proteja o resursă limitată, iar autoritățile vor face controale acolo unde se constată abateri evidente.

Fermierii din Lungulețu: Nu vrem să plătim pentru apa care vine de la Dumnezeu

Agricultorii și-au exprimat public nemulțumirea în timpul vizitei ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Aceștia spun că nu li se pare corect să li se ceară bani pentru o resursă naturală, de care depind pentru a-și păstra culturile în viață.

„Eu nu am văzut declarația domnului Barbu, dacă a spus sau nu că Apele Române vor mai face sau nu controale, dar eu vă spun că în calitate de minustru al Mediului voi insista să se facă controale acolo unde sunt situații absolut flagrante de încălcate de legi.

Repet, dacă domnul Florin Barbu dorește să facă cu Ministerul Agriculturii este o politică publică pe care o poate susține ministrul Agriculturii la Ministerul Mediului.

Nu există discuții în acest sens. Nu e niciun fel de contradicție între cele 2 declarații. În mod evident eu vă pot spune ce va face Mediul, vom face controale, noi nu ne ocupăm de subvenții pentru Agricultură”, a precizat ministrul.

Mulți dintre ei consideră că statul ar trebui să susțină activ irigațiile, nu să le impună costuri suplimentare.

„Apa e de la Dumnezeu, nu are de ce să fie o proprietate a statului și să fie taxată”, i-au transmis agricultorii oficialului.

Tensiunile au fost alimentate de lipsa unei soluții clare și rapide, dar și de interpretările diferite ale legii între instituțiile implicate. Totuși, o parte dintre legumicultori sunt dispuși să încheie contracte, dacă vor primi sprijin financiar pentru energia consumată.

rau, dambovita
SURSA FOTO: DReamstime

Autoritățile propun soluții temporare până la finalul anului

În urma discuțiilor cu autoritățile și reprezentanții Apelor Române, s-a convenit că, până la 31 decembrie, agricultorii din Lungulețu vor putea iriga fără costuri.

Din 2026, aceștia vor avea opțiunea de a semna contracte cu Apele Române, în baza cărora vor plăti tarife între 2 și 3 lei pentru 1.000 m³. Doar fermierii care aleg această variantă vor putea beneficia de decontarea a jumătate din cheltuielile cu combustibilul și energia.

Oficialii au precizat că scopul reglementărilor nu este să pedepsească agricultorii, ci să asigure o distribuție echitabilă a resursei. Administrația Națională Apele Române a transmis că nu există riscul opririi alimentării Capitalei, însă este esențială respectarea cadrului legal pentru evitarea conflictelor viitoare.