Impozitare pensii 2024

Cu cât se vor impozita pensiile în 2024? Efectele schimbărilor Codului Fiscal se vor simți și la nivelul pensiilor românilor. Mai precis, la nivelul impozitării pensiilor de serviciu.

Potrivit instituției, românii cu pensii de până în 2.000 de lei (inclusiv) nu vor plăti impozit.

Românii care beneficiază de pensii mai mari de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, anunță CNPP.

Cu cât se vor impozita pensiile de serviciu în 2024?

În primul rând, nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024. Mai exact: pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. Adică o pensie de 2800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

În al doilea rând, schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive. Inclusiv pentru pensiile de serviciu aflate în plată.

Astfel sunt două plafoane:

– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut

– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.

Contribuția la Pilonul II se schimbă

Contribuțiile pentru pensiile de la pilonul II vor crește, în timp ce sumele primite la pensiile de stat vor înregistra scăderi semnificative.

Pentru angajați, creșterea contribuției din 2024 nu înseamnă neapărat o cheltuială mai mare, deoarece va fi compensată de o scădere a contribuției la pilonul I. Această din urmă contribuție se canalizează către bugetul public pentru plata pensiilor de stat în prezent. Banii din pilonul 2 sunt investiți în conturile celor care contribuie.

Contribuțiile totale în sistemul de pensii au crescut constant în ultimii ani, ajungând la un total de 117 miliarde de lei în active nete administrate, conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un sfert din această sumă reprezintă câștigurile investițiilor, banii fiind plasați, în mare parte, în instrumente cu risc redus.

Din 2024, contribuția plătită de angajați pentru pensia privată de la pilonul 2 va crește de la 3,75% la 4,75%.

În același timp, contribuțiile pentru pilonul 1 vor scădea, adică vor intra mai puțini bani în bugetul public de pensii. Acest lucru survine în contextul în care oficialii au anunțat o majorare a pensiilor de stat cu o medie de 40%, începând din toamnă.

Aceste modificări vin în urma unor angajamente asumate prin PNRR, care a determinat autoritățile să stabilească, prin ordonanță în 2022, creșterea nivelului contribuției la Pilonul 2 de pensii private obligatorii, cu un procent, adică până la 4,75%.

Conform precizărilor CNPP, cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat este inclusă în:

  • cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice angajate
  • pentru care există obligația plății acestei contribuții