Dezbateri în Germania despre creșterea vârstei de pensionare la 69 de ani

Situația economică mondială este șubredă, în acest context, expertul în pensii Bernd Raffelhüschen a repetat o cerere pe care o enunțase și în urmă cu câțiva ani. Măsura a fost cerută inclusiv de numeroase institute economice.

„Dacă presupunem că măcar o parte din creșterea speranței de viață se traduce printr-o viață profesională mai lungă, ajungem la vârsta de 69 de ani”, a argumentat expertul.

Cancelarul german Olaf Scholz a răspuns la aceste afirmații, explicând clar de ce nu crede că este necesară această măsură, în ciuda faptului că experții au făcut în mod repetat predicții sumbre.

„Sunt ferm convins că nu mai trebuie să continuăm să creștem vârsta de pensionare. Oricine părăsește școala acum la 17 ani are cinci decenii de muncă înainte.

Cred că este suficient. Dacă cineva dorește să lucreze mai mult, ar trebui să poată face acest lucru, dar nu pentru că trebuie, ci pentru că poate”, a precizat cancelarul, transmit dpa și AFP.

Dezbaterea vine în contextul în care Uniunea Creștin-Democrată (CDU) din Germania a luat în considerare recent o creștere suplimentară a vârstei de pensionare. Politicienii au adus în discuție ideea de a lega începutul pensionării de speranța de viață.

Opinii surprinzător de diferite vin acum de la Guvern.

Va fi crescută vârsta de pensionare în Germania?

Cancelarul Scholz a subliniat că, din punctul său de vedere, sistemul legal de asigurări de pensii are „un viitor bun” iar toată lumea poate fi sigură că nivelul pensiei va rămâne stabil și nu va scădea.

Potrivit politicianului, pensiile evoluează mai bine astăzi decât au fost calculate în anii ’90. Guvernul federal furnizează 120 de miliarde de euro doar din bugetul federal pentru ca pensia „să rămână stabilă.”

Însă nu toți politicienii sunt de acord cu această poziție. Ministrul de Finanțe din Baden-Württemberg, Danyal Bayaz, s-a implicat în dezbatere.

Într-un cadrul unui interviu acordat unei agenții de presă germane, avertizează că trebuie făcute sacrificii pentru menținerea prosperității: „Generația mea trebuie să fie pregătită să lucreze mai mult la bătrânețe – dacă vrem să ne menținem prosperitatea”.

Potrivit ultimelor decizii, în Germania, limita de vârstă va fi crescută treptat de la 65 la 67 de ani, conform tabelului de mai jos:

SURSA FOTO: ziarulromanesc.de